Még mindig a jelölteknek áll a zászló

Jól mutatja az IT-szektorban, illetve az informatikához köthető pozíciókban jelentkező szakemberhiány mértékét, hogy egy közepesen tapasztalt fejlesztő, átlagos angol nyelvtudással is könnyen és gyorsan el tud helyezkedni a piacon napjainkban. A szoftverfejlesztőket és IT-szakembereket közvetítő RecruIT ügyvezető igazgatójával, Márki Viktóriával tavaly év végén azt vettük sorra, milyen a jövő IT-szakembere; kiket keresnek a cégek és milyen pozíciók lesznek kelendők idén. A szakembert most arra kértük, összegezze 2018 első negyedévének tapasztalatait.

 

– Lépéselőnyben vannak a jelöltek, a vállalatoknak pedig gyorsan kell reagálniuk, ha meg akarják nyerni maguknak a munkaerőt – így zárta tavaly az interjút. Most kezdjünk ezzel: továbbra is a jelölteknek áll a zászló?
– Abszolút, továbbra is elmondhatjuk, hogy nyerő pozícióban vannak, ők diktálják a feltételeket. Folytatódnak a tavalyi trendek: a munkaerőhiány erősen érezhető és nem bízunk benne, hogy 2018 ebből a szempontból markáns változást, javulást hozna. A jelöltek sok ajánlatot kapnak, válogathatnak (az ajánlatok jelentős részét nem fogadják el). Vagyis nagy számokat kell generálni ahhoz, hogy a cégnek valóban legyen embere. De nem csak a toborzásra kell odafigyelni! A meglévő csapat megtartása talán még ennél is fontosabb lett. Nagyjából ugyanazokat a szakértőket és ugyanolyan arányban keresik a cégek, mint tavaly. Vagyis leginkább a fejlesztőket, programozókat különböző területeken – PHP, front-end, Java, .NET, C#, mobilapplikációk. IT-vezető és projektmenedzsment területre kevesebb jelöltet kell keresnünk; a tesztelői terület és az üzemeltetés is kisebb részt tesz ki, és jellemzően a magasabb, medior és senior pozíciókra kell szűrnünk a pályázókat. A bérek valamelyest nőttek idén, de ez nem meglepő, hiszen ebben a szektorban évről évre emelkednek a juttatások.
– Mi jelenti a cégeknek a nehézséget abban, hogy megtalálják az ideális jelöltet az adott pozícióra?
– Leginkább az, hogy kevés a valóban jó szakember, ár–érték arányban sajnos szűk a szegmens. Ha egy jobb jelölt elmegy négy interjúra, akkor valószínűleg négy ajánlatot fog kapni, a cégek pedig kénytelenek egymásra licitálni. Mi úgy látjuk, hogy munka, feladat, projekt mindenhol van (vagy lenne), a növekedés igazi gátja az erőforrás hiánya lett, napjainkban ez jelenti a szűk keresztmetszet. Változás az is, hogy míg korábban a cégek összehasonlították a jelölteket egymással és a legjobb győzött, most aki az adott cég elvárásának megfelel vagy fölötte van, az várhatóan kap ajánlatot.
Átlagosan mennyi idő alatt találják meg a cégek a megfelelő szakembert az önök segítségével?
– Ennek nagyon változó az időtartama, és leginkább attól függ, mennyire rugalmas a cég, mennyire „kész szakembert” vagy inkább adott személyiséget keres bizonyos szintű szaktudással. Fontos kérdés, hogy mennyire hajlanak a kompromisszumokra, például vállalják-e, hogy szükség esetén továbbképzik a munkatársaikat. Volt már háromnapos sikertörténetünk is: megtaláltuk a jelöltet, leinterjúztattuk, másnap elment a céghez, majd ajánlatot kapott, a harmadik nap pedig már munkába is állhatott. A másik véglet pedig az, amikor több hónapig dolgozunk a sikerért. A fejlesztői pozíciókban lerövidültek az átfutási idők, a cégek ugyanis nem tehetik meg, hogy hónapokig húzzák a munkaerő-keresést. Az átlagos keresési időtartam a rugalmas cégeknél egy-két hét a tapasztalataink szerint. A kisebb fejlesztőcégek (startupok, KKV-k) azért ütőképesek a munkaerőpiacon, mert gyorsan adnak ajánlatot és gyorsan szerzik meg a jelölteket, míg ez a folyamat egy multinacionális vállalatnál érthetően hosszabb procedúra.
– Hova mennek szívesebben a jelöltek, startuphoz, KKV-hoz vagy multihoz?
– Ez teljesen jelöltfüggő, nem lehet általánosítani. Az határozza meg, hogy milyen a pályázó személyisége és milyenek az elvárásai. Teljesen egyénfüggő, hogy valaki a multinacionális környezetet szereti jobban, míg más inkább kisebb, családias jellegű céget keres.
– Mennyire követik nyomon a kiközvetített jelöltek sorsát? Mi a tapasztalatuk, hosszabb távon a cégnél maradnak a korábbi jelöltek?
– A visszajelzésekből azt látjuk, hogy igen – van, aki már évek óta az adott cégnél dolgozik, valaki fejlesztési vezető lett az idők során, de előfordult az is, hogy fél év múlva valaki újra aktív álláskereső lett (például a LinkedIn profilján láttuk, hogy ismét állást keres egy korábban már sikeresen kiközvetített pályázó). Hozzá kell tennem: az ICT-szektorban dolgozók mobilabbak: könnyebben, gyorsabban és gyakrabban váltanak állást, mint ahogyan az más szektorokban, más iparágakban szokásos. Ha valaki csak 1-2 évig marad egy cégnél, azt mondják rá, hogy „job hopper”, az IT-világában azonban nem sütik rá egyből ezt a bélyeget.

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: pinterest
Megosztás itt: tumblr
Megosztás itt: email

Korábbiak - Munkaerőpiac

HR News Today hírlevél

.

Közösségi média

ABOUT

Copyright © [current_year] [site_title] | Powered by Webforu

CONTACT US

500 Terry Francois St. San Francisco, CA 94158 +1-410-555-0134 | info@example.com contact@example.com

Scroll to Top