Informált, felkészült, és sok pénzt kér

A most pályakezdők informáltabban és magabiztosabban állnak neki az álláskeresésnek, mint a korábbi generációk, a járvány miatt azonban kevesebb lett az extrém, irreális elvárás. Ebben az állandósulni látszó távmunka is segített. A vidéki és a fővárosi pályakezdők közötti bérigény-különbségek hangsúlyosabban jelennek meg, a nemek közötti különbségek csökkentésére azonban a vállalatok kifejezetten vigyáznak.
» A mai pályakezdő természetrajza

 

Szomszédom nemrég kapta kézhez diplomáját. Miközben az önéletrajzát nyomtattam ki, azt hallgattam, milyen lenne számára az ideális munkahely: ne kelljen sokat utazni, multihoz nem szeretne csatlakozni, inkább egy kisebb családi vállalkozáshoz menne, vidéki gépészmérnökként legalább 250 ezer forint nettó fizetést szeretne. A Zyntern alábbi kutatását böngészve kiderült, pályakezdő társaihoz képest egészen jól lőtte be kezdő fizetési igényét.

Különbségek azért adódnak

A „Mi kell nekünk a cégektől 2020” kutatást immár másodszor végezte el a vállalat több mint 3000 fiatal megkérdezésével. Az átlagos pályakezdő fizetési igénye nettó 242 500 forintra jött ki. A KSH adatai szerint január és május között az átlagos nettó fizetés kedvezmények érvényesítési nélkül 259 3000 forint volt, ami 8,8 százalékos növekedést jelent az előző év hasonló időszakához képest. Vagyis eléggé közel áll a pályakezdők nettó fizetési igénye és a meglévő átlagos fizetés.

Miért menekülnek a fiatalok a felsőoktatástól?

A 2020-as felvételi nemcsak a koronavírus miatt egyszerűsített metódusról lett emlékezetes. Idén tetőzött az a trend, hogy mennyire kevesen akarnak továbbtanulni. A szakértők már régóta kongatják a harangot, hogy a fiatalok több mint harmada bizonytalan a pályaválasztásával kapcsolatban, sőt, 10-ből legalább 4 fiatal hagyja ott a felsőoktatást, mivel oda bekerülve sem az elvárásokkal, sem a választott szak(mai) karrier lehetőségeivel sincs tisztában.

Ez a korosztály az önismeret és hiteles információk hiányában eleve hátrányos helyzetben van a szakmaválasztás terén már évek óta. A szülőktől legfeljebb érzelmi és anyagi támogatást kapnak, és kevesen igénylik a szakmai tanácsadók segítségét is, inkább digitális segédeszközeiktől várják azt, hogy kiderüljön, mire képesek, és merre orientálódjanak. A pályaválasztást ebben az évben a COVID-19 is nehezítette: a járvány miatt folyamatosan változnak a munkaerő-piaci igények, és radikálisan átalakultak a képzések, eltűntek szakmák is (megszűnt az OKJ-s képzés).

A mai 16-20 évesek azzal sincsenek tisztában egy szak(ma) választásnál, hogy az milyen lehetőségeket nyit meg, egyáltalán hova juthatnak a megszerzett tudással. Pályaorientációs szakértők a social mediát okolják, mert ez az Instagramon, Facebookon és TikTokon felnőtt generáció megszokta, hogy gyorsan szerez meg minden információt, így a pályaválasztással kapcsolatos döntéseit is rapid módon (és felületesen) hozza meg.

E fiatalok számára a jövendőbeli szakma anyagi vonzata csupán másodrendű a választásnál. Hebehurgya döntésük miatt így nehezen tudnak adaptálódni az egyetemi élethez, ha rosszul választottak, szenvedés lesz a kiválasztott szakon eltöltött három év. A tanulás demotiváló tényezővé válik, és előbb-utóbb bekövetkezik a fiatalkori kiégés is.

A „kapunyitási pániknak” is nevezett küzdelem enyhítését a diákévekben vállalt munkavállalás talán szolgálhatná, így könnyebben menne a későbbi pályaorientáció.

T. L.

A Zyntern kutatása természetesen egyéb különbségeket is kimutatott: például a vidéki és a fővárosi pályakezdők átlagos bérigénye között 9 százalékos különbség van a főváros javára, ezt a mindennapi tapasztalat, az életszínvonal és a várható lakhatási költségek közötti különbségek jól megmagyarázzák. A kutatás szerint a férfiak már a pálya kezdetén 18,5 százalékkal több bérigény fogalmaznak meg, mint a nők, sok esetben ezt a különbséget a munkáltatók érvényesítik is a valós fizetésekben.

A fizetési igényekben a különböző területeken között is nagyok a különbségek. A mérnöki és IT területen tanuló és pályát kezdő fiatalok átlagos fizetési igénye legmagasabb. Előbbiek 39 százaléka szeretne legalább 300 000 forint nettó kezdő fizetést (amelyből 17 százalék minimum 350 000 forint nettó fizetéssel indulna), míg utóbbiak 31 százaléka szeretne nettó 300 000 forintnál többel indulni.

Informált pályakezdők

Természetesen, nemcsak a fizetési igények számítanak a pályakezdőknél, a jelöltek alaposan felkészülnek az adott vállalatból, tudják, mire számíthatnak és milyen irodai környezet jelent számukra vonzerőt. „Nagyon széles és gyakran szélsőséges skálán mozognak a pályakezdő jelöltek igényei, ami gyakran nem egyezik a vállalatok elképzeléseivel”, ismerteti Pákozdi Dorottya, a Vision Recruitment szenior HR-tanácsadója. Például az ő szakterületén, az SSC szektorban, a pályakezdők elvárásai annál magasabbak, minél több vagy ritkább nyelvet beszélnek a mára már evidensnek számító angol mellett, vagy ha minél frissebb és magabiztosabb technológiai tudással rendelkeznek.

Pákozdi Dorottya, Vision Recruitment
Pákozdi Dorottya, Vision Recruitment

A mostani pályakezdők jellemzően sokkal informáltabban és magabiztosabban állnak neki az álláskeresésnek, mint akár öt évvel ezelőtt. A legtöbb esetben tisztában vannak a lehetőségeikkel és hogy milyen igényekkel jelentkezhetnek. Mégis, sok esetben találkozik a HR elrugaszkodott elvárásokkal: a fiatalok több éves tapasztalattal rendelkező, szenior kollégának járó kezdő bért kérnek.

A Vision Recruitment szakértője olyan jelölttel is találkozott, akit csak délutáni munkavégzés érdekelt, mert délelőtt inkább pihent volna. Az sem ritka, ha a pályakezdők nem hajlandók egyik kerületből a másikba utazni. Sokak számára az is fontos, hogy biciklivel elérhető legyen az iroda, illetve gyakori elvárás részükről a rugalmas munkaidő vagy az otthoni munkavégzés. Rendszeresen felmerülő kérdés, hogy milyen extra juttatások járnak a pozícióhoz, például milyen mobiltelefont, laptopot biztosít a munkavégzéshez a vállalat.

Ha a piaci átlaghoz képest extrém munkavállalói igény megfelelően ritka szaktudással párosul (például speciális tudással rendelkező adattudós vagy IT-fejlesztő esetében), akkor a cégek sok esetben hajlandók kilépni a komfortzónájukból, mert annyira égető szükségük van a speciális kompetenciára.

Bérkülönbségek esetei

Pályakezdők esetében a nemek közötti bérkülönbségek nem annyira jelentősek, inkább a lokáció a döntő tényező. A Vision Recruitment tanácsadóinak tapasztalatai alapján a nagyvállalatok konkrét bérsávokkal dolgoznak, nők és férfiak között nem jellemző a megkülönböztetés. Meglátásuk szerint a férfiak és nők közötti bérkülönbségek elsősorban nem a munkáltatón, hanem inkább a jelölt bátorságán múlik: a férfiak merészebbek bérelvárásaikban.

Egyértelmű, hogy a nyugat-magyarországi és budapesti cégek magasabb bért fizetnek ugyanazért a munkáért. Az utóbbi években a jelöltek bérelvárása lassan felzárkózik ehhez a keleti és déli régiókban, de a cégek bérstruktúrája még a legtöbb esetben nem követi ezeket a tendenciákat. „A pályakezdő és junior munkavállalók, illetve a szenior kollégák fizetése közötti olló az elmúlt években összébb záródott”, fejezte be Pákozdi Dorottya.

Felgyorsulnak az események

„Március óta felbolydult a munkaerőpiac, és már nem kell küzdjünk minden erőnket bevetve azért, hogy felvegyük a jó embereket”, mondja Markovits Dóra, a Celanese BBSC szenior HR-vezetője, aki reméli, hogy a jelentkezők által támasztott, a járvány előtti állapothoz képest reálisabb igények tartósan megmaradnak.

Markovits Dóra, Celanese BBSC
Markovits Dóra, Celanese BBSC

Meglepően visszafogott elképzeléseik vannak a pályakezdőknek a bérek tekintetében is, ritkán találkoznak extrém kérésekkel. Igaz, a cég is változott némiképp a járvány hatására, hiszen most már a kezdőknél is elérhető a távmunka, jelenleg önkéntes alapon járnak be a munkatársak az irodába, munkaidejük körülbelül felét így távmunkában tölthetik. Szeptembertől rotációs formában várhatóan mindenki visszatér dolgozni. Ezzel egyébként a Celanese BBSC számára is jobban megnyílt a vidéki munkaerőpiac, hiszen a távolabb lakóknak így kevésbé megterhelő a munkába járás.

A HR-vezető a járvány előtt megfogalmazott elvárásokat sem tartotta feltétlenül irreálisnak, hiszen a piac akkor ezeket diktálta, sőt, az igényekhez való alkalmazkodás és rugalmasság még vonzóbbá tette a céget a pályakezdők számára. A vállalat kultúrájának szerves részévé vált például az olyan tevékenységek és csoportok felkarolása, amelyek a szakmai mellett a munkatársak személyes fejlődését is támogatja. így például egészségmegőrző csoportok, szülői csoportok, LGBT-csoportok is jelen vannak a cégnél, és a kollégák munkaidejük 5-10 százalékát erre a tevékenységre fordíthatják. Sokan még munkaidőn kívül is szívesen foglalkoznak a kultúra és a közösség építésével, legyen az egy csocsóbajnokság, egy céges buli, vagy akár egy egészségmegőrző nap megszervezésére. A vállalat évi 3 munkanapot biztosít önkénteskedésre, illetve anyagilag is támogatja azokat a szervezeteket, amelyeket az önkénteseik felkarolnak.

Extrém elvárásokkal korábban persze ők is találkoztak, főleg azokon a területeken, ahová nehezebben találnak megfelelő embereket, például a könyvelés. A bérezés tekintetében igyekeznek az elképzelt bérsávon belüli juttatásokat biztosítani a pályázóknak, természetesen nemtől, kortól és lakóhelytől függetlenül. „A vállalat elkerülné a bérspirál kialakulását, ezért inkább a béren kívüli juttatásokra összpontosítanak pályakezdők esetén is”, fejezte be Markovits Dóra.

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: pinterest
Megosztás itt: tumblr
Megosztás itt: email

Korábbiak - Munkaerőpiac

HR News Today hírlevél

.

Közösségi média

ABOUT

Copyright © [current_year] [site_title] | Powered by Webforu

CONTACT US

500 Terry Francois St. San Francisco, CA 94158 +1-410-555-0134 | info@example.com contact@example.com

Scroll to Top