HR News Today 11/20: Mit adjunk? Hogyan adjuk?

Ki legyen az év HR-vezetője 2020-ban? Hivatalosan is elindult az év HR-vezetője 2020 verseny második fordulója. A második fordulóban a döntősök egy-egy rövid videóban mutatkoznak be a nagyközönségnek és a zsűrinek. Fontos, hogy a szakmai zsűri pontjain túl a döntősöknek lehetőségük nyílik Facebook-lájkokat gyűjteni a kisfilmjeikre, amelyeket súlyozott arányban adunk hozzá a zsűri pontjaihoz.
További információ:
 www.azevhrvezetoje.hu
Díjazás:
Minden döntős egyéves Behaviour HR-magazin előfizetést kap, a kategóriák győztesei pedig nagy interjú keretében bemutatkozhatnak a magazinban.
Díjátadó:
November 24-én 15:00-tól online közvetítés keretében
 adjuk át a díjakat, amelyet a Behaviour magazin nyilvános Facebook oldalán követhetnek az érdeklődők.

A II. fordulót november 23-a éjfélkor lezárjuk.

HR

Mit adjunk? Hogyan adjuk? Az idei év végén is fontos szerepe lesz a juttatások időzítésének az év végi juttatások kiadásánál. Fontos, hogy minél előbb meghozzuk ebben az ügyben a tartalmi, stratégiai döntéseket is. Egyrészt a jelenlegi helyzetben megváltoztak a munkáltatói célok, a munkavállalói igények, másrészt egyes kedvező adózású juttatások megvalósítása is nehézségekbe ütközhet, ilyen például a rendezvényeken való részvétel.

Sorsfordító éveket várnak a hazai HR-döntéshozók A termelő szektor kezében a gazdasági visszapattanás kulcsa. Példátlan pályát járt be 2020-ban a magyar munkaerőpiac. A tavaszi elbocsátások után ősszel már létszámhiánnyal küzdött a termelő szektor, és egyelőre csak jósolni lehet, mi következik majd az előttünk álló időszakban. A pandémiát követő kilábalásban fontos szerepe lesz az ipar teljesítményének, így késhegyre menő harc várható a tapasztalattal rendelkező, megbízható munkaerőért. A koronavírus-járvány ráadásul csupán a jéghegy csúcsa, a jövőt szinte minden iparágban a váratlan és hullámzó krízisek határozzák majd meg, melyeket csak a rugalmasan reagáló cégek lesznek képesek túlélni. 

Ingujjat visszatűrni, magasabb fokozatba kapcsolni Ott tartunk tehát, hogy sikerült betolni az indulni nem akaró járgányt, pöcörog a motor, be is szállt mindenki, és kettes fokozatban abszolváljuk az egyenes vonalú egyenletes mozgást. Itt az ideje, hogy a vezető saját maga és a csapat számára is magasabbra emelje a lécet: beazonosítsa, hogy ő személyesen miként tud nagyobb hozzáadott értéket teremteni a magasabb teljesítmény eléréséhez. Ez sok mindenben testet ölthet: lehet új knowhow, folyamat, struktúra, együttműködés, technológia, szervezési forma, kapcsolat, működésmód, szokások, stb. A lényeg, hogy kezdeményezzen valamit, amivel hármas vagy négyes sebességfokozatba lehet váltani, és ehhez jó eséllyel neki is tornásznia kell majd. 

Nem szenvednek hátrányt Magyarországon a női vállalkozók A női vállalkozók száma a világjárvány alatt is nőtt hazánkban – hangsúlyozta Szalai Piroska munkaerőpiaci szakértő. Kiemelte: 2010 óta Magyarországon több mint kétszer akkora a női önfoglalkoztató vállalkozók számának növekedése, mint az uniós átlag, továbbá az átlagnál képzettebbek is a magyar női vállalkozók. A Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány kuratóriumának korábbi elnöke elmondta: ma már kijelenthető, hogy a koronavírus első hulláma alatt hazánkban a vállalkozói szférában nem történtek tömeges bezárások, sőt többen váltak vállalkozóvá, mint ahányan megszüntették tevékenységüket.

Betöltöttek egy kulcspozíciót az egészségügyben: megvan, ki lesz az országos kórház-főigazgató Az emberi erőforrások miniszterének javaslatára 2020. november 18-ai hatállyal Jenei Zoltánt nevezte ki országos kórház-főigazgatóvá Orbán Viktor. A miniszterelnök határozata a szerda éjjel megjelent Magyar Közlönyben olvasható. A közgazdász végzettségű Jenei Zoltán 2015 januárjától 2020 augusztusának végéig a Pécsi Tudományegyetem kancellárja volt.

Hogyan nem szerveztünk online konferenciát? Vannak pillanatok, amikor a kudarcról is érdemes hírt adnunk, mert a jelenség, a körülmények sokakat érinthetnek. És valóban, néhány órával felsülésünk után egy hasonlóan pórul járt csapat küldött mailt, hogy technikai hiba miatt nem tudta megtartani előzetesen tervezett online rendezvényét… nem vagyunk ettől boldogabbak, a felelősség a miénk és a tanulságok levonása még hátra van. Hol ronthattuk el? Platformválasztással, internet kapcsolat instabilitásával, a hivatkozás, mail címek rossz bemásolásával vagy egyszerűen csak pechünk volt? Aki hasonlóban gondolkodik, legyen nagyon alapos, gondos, és ne akarjon többet, mint amit át tud látni. Legközelebb mi is ügyesebbek leszünk.

ELŐFIZETÉSI AKCIÓ! Behaviour magazin egy éves előfizetése 2020. november 30-ig 40% kedvezménnyel csak 11 700 Ft. (Egy év, 12 szám, normál előfizetési díja 19 500 Ft.) Előfizethető a kiadó ügyfélszolgálatán: elofizetes@behaviour.hu
STRATÉGIA

Új hotel jön Pestre: megkérdeztük a menedzserét, mit csinál, amikor a járvány miatt zárva vannak hotelek Húsz év után hagyja ott a Hilton a Westendet: a szálloda helyére már meg is érkezett az utód a Nyugati pályaudvarnál. A Westendet is üzemeltető Gránit Pólus Management Zrt., amely a Demján család tulajdonában van tavaly tendereztette meg a Westend City Centeren belül lévő szálloda üzemeltetési jogát. Több szereplő, köztük a Hilton is indult az üzemeltetési jogért, végül az Intercontinental Hotel Group (IHG) itthon eddig ismeretlen lánca, a Crowne Plaza Hotel lett a befutó, ő szerződik a West End Szállodaüzemeltető Kft-vel. Az ingatlan marad a Gránit Pólus Csoport tulajdonában, a vállalat a következő két évben, több ütemben 10 millió eurót (több mint 3,6 milliárd forintot) költ a renoválásra.

Fontos fegyvertény a német piacszerzés Az idei év építőipari teljesítményromlásában szerintem nagyobb szerepet játszott az 5 százalékos áfakulcs kivezetése és a lakásprojektek visszaesése, míg a másik oldalon a járványhelyzet felfutást hozott a felújítási piacon. Két-három nagyobb volumenű beruházásról is dönthet a következő pár hónapban a Masterplast, amely jövőre a BUX-tagságot is megcélozná – nyilatkozta Tibor Dávid elnök, akit a járványhelyzetben felértékelődő egészségipari megrendelésekről és a társaság osztalékkilátásairól is kérdeztünk.

Drón tette le a Vajda-Papír új gyárépületének alapkövét A digitális alapkőletétel részese volt Varga Mihály pénzügyminiszter is, aki bejelentette: megduplázzák a Nagyvállalati Beruházási Támogatási program idei keretét. A Vajda-Papír 16 milliárd forintos beruházása hatszáz munkahelyet véd meg és 50 újat teremt a Dunaföldváron és térségében élőknek, emellett hozzájárul Magyarország önellátásához a higiéniai papírtermékek területén. A Nagyvállalati Beruházási Támogatáson keresztül a kormány 5,5 milliárd forinttal segíti a vállalat beruházását. Ez a támogatási program – Varga Mihály elmondása szerint – eredményes, már 300 milliárd forintnyi fejlesztéshez járult hozzá.

Nagy leépítést jelentett be a Magyarországon is jelen lévő német multi A Thyssenkruppot komolyan érinti a koronavírus-válság, a szeptemberrel záruló pénzügyi évükre 3 számjegyű, millió eurós nagyságrendű működési veszteséget várnak, míg egy évvel korábban még 1,6 milliárd eurós működési nyereséget könyveltek el. Májusban, a koronavírus-járvány kirobbanásakor, a cég arra figyelmeztetett, hogy az eladások visszaesnek, különösen az év második felében, nagyobb részben a cég gépjárművekhez és teherautókhoz szükséges alapanyagai, és alkatrészei iránt mutatkozó alacsonyabb kereslet miatt, miután a koronavírus-járvány következtében a cég vásárlói az üzemeik ideiglenes bezárására és a termelés visszavágására kényszerültek az autóiparban.

Változékony piaci környezetben stabil negyedév a Continentálnál A Continental 2020 harmadik negyedévében egy továbbra is erősen változékony piaci környezetben összességében stabil negyedéves eredményt ért el. Az elmúlt negyedév működési szempontból jobban alakult, mint a történelmien gyenge 2020-as második negyedév. A vállalatcsoport forgalma a harmadik negyedévben 10,3 milliárd euró volt, a konszolidálásból eredő módosításoktól és az árfolyamváltozásoktól megtisztítva 2019 azonos időszakához képest 2,7 százalékos csökkenés tapasztalható, míg 2020 második negyedévében ez még -40 százalék volt. 

TÁRSADALOM

Fekete péntek, fekete karácsony – ingünk-gatyánk rámehet, ha nem figyelünk Az már az eddig megjelent adatokból is látszik, hogy a pandémia megtörte a kiskereskedelmi forgalom korábbi években látott egyenletes növekedését. A KSH adatai szerint tavalyelőtt 7, a múlt évben pedig 6 százalékos volt a növekedés, az idei év első kilenc hónapjában azonban mindössze fél százalékos volt a többlet éves szinten. Az óvatosság abból látszik, hogy azoknál a termékeknél , amelyek vásárlása halasztható – például ruhák, cipők, műszaki cikkek, bútorok, számítástechnikai eszközök –, csökkent a forgalom a tavalyi növekedés után.

Most is felajánlhatjuk a lakásunkat a túlhajszolt orvosoknak A „Pihentesd a dokit” néven alakított Facebook-csoport azzal a céllal jött létre, hogy az orvosoknak segítsenek a munkahelyükhöz közel pihenési és szálláslehetőséget találni. Az első hullám alatt a jelenleg kétezer tagot számláló csoport csaknem 300 felajánlást kapott, és így több mint 400 egészségügyi dolgozó számára tudott lakhatást biztosítani. A lakástulajdonosok megnyugtatására a csoport tagjai minden jelentkezőt ellenőriznek, mielőtt összekötnék őket egymással. Használat után a lakásokat ózonnal fertőtlenítik.

A járvány előtt nyitott, a kiszállítást nem szereti, mégis elbír a járvánnyal az óbudai tésztázó Óbudán nyitott még nemzetközi viszonylatban is ritka tésztázót Hammer Zoltán, pár hónappal a világjárvány berobbanása előtt. Éppen akkor jött a tavaszi karantén, amikorra elkezdett volna kialakulni egy törzsvásárlói köre, de még az elmúlt hónapok figyelembevételével is azt mondja, „lehetett volna rosszabb” a 2019 decemberi startnál. A Lashka Tésztaműhely friss tésztáit békeidőkben nemcsak piacon vehetjük meg, vagy az étteremből vihetjük haza, hanem helyben elkészítve meg is kóstolhatjuk őket. A kész ételek kiszállításában viszont mérsékelten hisznek.

Bemutatjuk a világ egyik legsikeresebb vállalkozását, az évi egymilliárdot kereső magyar kamarazenekart A különböző korlátozások miatt számos magyar együttest lehetetlenített el idén a koronavírus, Magyarország legsikeresebb zenekarának lejtmenete azonban már korábban elkezdődött. A Magyar Virtuózok Kamarazenekar éveken át milliárdos profitot termelt, de 2018-ban megtört a lendülete. Azóta árbevétele a töredékére zuhant, koncertjeinek száma jelentősen visszaesett, honlapja nem működik, és telefonon sem lehet elérni. Összeesése előtt a kamarazenekar egészen páratlan üzleti eredményeket produkált. e 80-90 százalékát.

Egy ázsiai ország megmutatta, hogy járvány idején is többet ér az ész, mint az erő A BBC mutatta be, hogy a koronavírus-járvány időszakában Vietnám várhatóan annak ellenére tudja növelni gazdasági teljesítményét, hogy az országnak nincsen olyan erős egészségügyi rendszere, mint például a gazdagabb országoknak. A Nemzetközi Valutaalap (IMF) legfrissebb adatai szerint az ország gazdasága idén 2,4 százalékkal növekedhet, mivel Vietnám „meggyőző lépéseket” tett a COVID-19 egészségügyi és gazdasági következményeinek visszaszorítására. Ezt támasztja alá az is, hogy Vietnámban mostanáig mindössze 1288 koronavírusos megbetegedést regisztráltak, az elhunytak száma pedig jelenleg 35 fő.

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: pinterest
Megosztás itt: tumblr
Megosztás itt: email

Korábbi HR News Today

HR News Today hírlevél

.

Közösségi média

ABOUT

Copyright © [current_year] [site_title] | Powered by Webforu

CONTACT US

500 Terry Francois St. San Francisco, CA 94158 +1-410-555-0134 | info@example.com contact@example.com

Scroll to Top