HR News Today 11/19: A Graphisoft Park nem ingatlan-, hanem HR-beruházás – Bojár Gábor

Ki legyen az év HR-vezetője 2020-ban? Hivatalosan is elindult az év HR-vezetője 2020 verseny második fordulója. A második fordulóban a döntősök egy-egy rövid videóban mutatkoznak be a nagyközönségnek és a zsűrinek. Fontos, hogy a szakmai zsűri pontjain túl a döntősöknek lehetőségük nyílik Facebook-lájkokat gyűjteni a kisfilmjeikre, amelyeket súlyozott arányban adunk hozzá a zsűri pontjaihoz.
További információ:
 www.azevhrvezetoje.hu
A II. fordulót november 23-a éjfélkor lezárjuk.
Sok sikert!
HR

A Graphisoft Park nem ingatlan-, hanem HR-beruházás – Bojár Gábor Bojár Gábor régi vágású IT-vezér, a Graphisoft Park alapítója. Hisz a tehetségekben, az otthonos környezet megtartó erejében, ugyanakkor vallja, hogy a home office nem lehet az iroda hosszabb távú alternatívája. A tehetségek megtartásáról, a növekedés fájdalmairól és a koronavírus irodapiaci hatásairól beszélgettünk vele.

Nagyon sok állást sikerült megmenteni Magyarországon Magyarországon európai viszonylatban meglehetősen sok állást sikerült megmenteni a járvány első hullámának idején. A második negyedévben a részmunkaidős foglalkoztatottak száma az uniós országok közül hazánkban bővült a legnagyobb mértékben az Eurostat adatai szerint. Ezáltal elkerülhetővé vált a tömeges munkanélküliség és egy mélyebb recesszió. A lenti táblázatból az is látható, hogy a határozott idejű munkaszerződések is csupán kismértékben csökkentek hazánkban uniós összevetésben.

Magasabb cafeteriát kaphatnak a közszolgák Elfogadta a parlament a jövő évi adótörvényeket. A remények ellenére a kata szabályain nem enyhtettek, de felemelték például a költségvetési szerveknél dolgozók cafeteria keretét. Ezentúl nem lesz különbség a versenyszféra és a költségvetési szervek között. Megszűnik ugyanis az a szabály, ami a közszolgák számára 200 ezer forintra korlátozta a kedvezményes adózás mellett adható SZÉP-kártyás (rekreációs) értékhatárt. A módosítás eredményeként a költségvetési szférába tartozó munkáltatók is nettó 450 ezer forintig terjedő összegben adhatnak béren kívüli juttatást munkavállalóiknak.

Helyzetbe hoznák a kiszemelt munkaerő-közvetítőket Kiszerveznék a piaci szektorba a munkaügyi központok álláskeresést segítő szolgáltatásait a nemrég benyújtott, a foglalkoztatást elősegítő szolgáltatásokról és támogatásokról, valamint a foglalkoztatás felügyeletéről szóló törvényjavaslat szerint. Bár első olvasatra több, a dolgozók számára előnyös rendelkezést is tartalmaz a tervezet, a legjobban valószínűleg a nemrég a kormány stratégiai partnerévé emelt munkaerő-közvetítő cégek járnak majd. A foglalkoztatást elősegítő szolgáltatást nyújtó szervezetek” vagyis a munkaerő-közvetítő cégek állami és uniós támogatásokhoz juthatnak hozzá, és beleláthatnak ezen adatbázisokba is. Hogy mely cégek lesznek ezek a szerencsések, arról pedig a kormány dönt majd, mint ahogyan arról is, mi minősül foglalkoztatást elősegítő szolgáltatásnak.

Fontos személyi változások a JLL-nél November közepétől Tuza Rita veszi át Benjamin Perez-Ellischewitz feladatkörét, mint a JLL Tőkepiaci részlegének új vezetője. Rita 10 éve dolgozik a JLL-nél, 14 éves tapasztalattal rendelkezik a kereskedelmi ingatlanok piacán és RICS tag. Az elmúlt néhány évben olyan mérföldkőnek számító tranzakciók sikeres lezárásában játszott kulcsszerepet, mint az Eiffel Square, a Luxus Áruház, az M0 Sziget Logisztikai Park, a Prologis Park Hegyeshalom, az Office Garden I, az Infopark D, a Budapest 360 és a Mammut Bevásárlóközpont.

Ezerkétszáz hátrányos helyzetű település cégeinek indul pályázat Ezerkétszáz hátrányos helyzetű település kisvállalkozásai indulhatnak újabb gazdaságvédelmi pályázaton – jelentette be Varga Mihály a Facebook-oldalán. A pénzügyminiszter ismertette: A Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program legújabb pályázata ötmilliárd forinttal segíti mintegy nyolcszáz vállalkozás fejlesztéseit. A megítélt támogatások akár kétmillió forinttól kezdődően hatvanmillió forintig is terjedhetnek. Ebből a cégek új gépeket vásárolhatnak, fejleszthetik digitális eszközeiket, a kollégáik képzését és béreinek egy részét is finanszírozhatják.

PwC: Ideje készülni a GIG economy kihívásaira. Veszélyek és lehetőségek Hogyan keresünk pénzt holnap? A gig economy a sharing economy része és azokat az online platformokat sorolják ide, amelyek összekötik a potenciális munkavállalókat a munkaadókkal. Ezeken a platformokon ideiglenes – rövid távú – on-demand alapú munkalehetőségek találhatók, és a létrejövő üzleti kapcsolat alapja a rugalmasság és a megfelelő készségek/szaktudás párosítása a munkalehetőségekkel. Hogyan alakulhat át a foglalkoztatottság a jövőben? Hogyan érinti a koronavírus-járvány a GIG economy szereplőit? Válaszok Bencze Róberttől, a PwC igazgatójától és Perger Júliától, a PwC vezető tanácsadójától.

ELŐFIZETÉSI AKCIÓ! Behaviour magazin egy éves előfizetése 2020. november 30-ig 40% kedvezménnyel csak 11 700 Ft. (Egy év, 12 szám, normál előfizetési díja 19 500 Ft.) Előfizethető a kiadó ügyfélszolgálatán: elofizetes@behaviour.hu
STRATÉGIA

A könyveladásnak is ártott a koronavírus A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése (MKKE) felmérése alapján a kiadók több mint felénél csökkent a könyveladásból származó bevétel az első három negyedévben 2019. azonos időszakához viszonyítva. Az MKKE a tagszervezeteinek küldte ki a kérdőívet, amelyet 59 kiadó töltött ki, közülük a felének fő tevékenysége a könyvkiadás. Az év jól indult, az első két hónapban nem volt gond az eladással, amely valamelyest ellensúlyozta a következő hét hónap számait, igaz, így is jelentős volt a visszaesés, pedig a webáruházak és a kiadói webshopok kereslete is megugrott.

Száguldanak a webshopok, viszik magukkal az egyik legforróbb magyar startupot A 2015-ben alapított magyar fintech startup, a Barion online fizetési rendszerét már havonta 500 új webshop használja. Az idei év első tíz hónapjában másfélszeresére növelték az e-kereskedelmi partnereinek számát a tavalyihoz képest. Az koronanyertes e-kereskedelemben az aktív online vásárlók és az e-kereskedelmi szolgáltatók száma is jelentősen nőtt. A GKI Digital felmérése szerint az év első felében a netes vásárlások forgalma meghaladta a bruttó 355 milliárd forintot. Ez közel 35 százalékos növekedést jelent 2019 azonos időszakához képest. Az aktív online vásárlók száma elérte a 3,35 millió főt.

Veszélybe kerülhetnek az európai motorgyárak Fellángolt a vita Németországban az Euro7-es kibocsátási normáról, amely 2025-től lehetetlenné tenné belsőégésű motorral hajtott gépkocsik forgalomba hozatalát az EU területén. Ha ez megvalósul, a motorgyártó üzemek, mint a győri Audi, vagy a szentgotthárdi Opel/PSA kezdhetnek csomagolni. A tervezett EURO7-szabvány bevezetésével az Európai Bizottság 2025-től de facto betiltja a belső égésű motorral rendelkező autókat – nyilatkozta Hildegard Müller, a német Járműipari Szövetség (VDA) elnöke a BILD-nek. A bizottság azt szeretné elérni, hogy a jövőben minden járműnek gyakorlatilag emissziómentesnek kell maradnia minden vezetési helyzetben: akár hegyre felfelé, akár csúcsidőben a városi forgalomban.

Még egy év, és teljesen kész a ZalaZone Már mintegy 70 százalékban kész, és a tervek szerint a jövő év végére átadható lesz a 45 milliárd forintba kerülő, 260 hektáron elterülő járműipari tesztpálya. Az ausztriai AVL autóipari kutatóvállalat és a zalaegerszegi komplexum tulajdonosa, az állami Autóipari Próbapálya Zala Kft. a múlt év végén azért alapította meg a 74-26 százalékos arányban osztrák többségi tulajdonú AVL-ZalaZone-t, mert a tesztpálya néhány elemén már elindulhattak a szolgáltatások. Robert Siddi tájékoztatása szerint négy és fél modul működik: a Smart City, a nyolcféle felületen kipróbálható fékteszt, a 300 méter átmérőjű dinamikus felület és a kisebb versenypályának számító kezelhetőségpálya.

A vidék lehet az új ciklus nyertese A 2021–2027-es uniós ciklusban 51 milliárd euró, a 350-es tervezési árfolyammal számolva 17 850 milliárd forint áll Magyarország rendelkezésére, ebből 35 milliárd euró, azaz 12 250 milliárd forint az előző fejlesztési időszakokból ismert kohéziós és strukturális források formájában. A következő hét év egyik nagy nyertese a vidék lehet, az Innovációs és Technológiai Minisztérium arról tájékoztatta a Világgazdaságot, hogy az összes kohéziós és strukturális támogatás 20 százaléka fordítható terület- és településfejlesztésre, szemben a 2014 és 2020 közötti 13 százalékos aránnyal.

TÁRSADALOM

Almási Kitti: Elvárják, hogy álljuk az ütéseket  „Odáig jutottunk, hogy teljesen összemosódik a fejekben a véleménykülönbség, a konstruktív kritika, az értelmes, termékeny vita és a köpködés, a zaklatás, a másik ember szándékos sértegetése és megalázása” – írja a pszichológus az ártó kommentelésről Ki vagy te, az elvárások szorításában? című, nemrég megjelent könyvében. Elborzadva figyelem, hogy a Facebookon egy ideje már a teljesen ártalmatlan tartalmú cikkek vagy posztok alatt is micsoda aljas hozzászólások jelennek meg, és milyen döbbenetes sebességgel terjed a neten az érzéketlenség, az empátiahiány, a bántalmazás – sőt, mondjuk ki: a gyűlölet kultúrája.

Már csak a csettintésre várnak a felnőttképzők Bármelyik nap megjelenhet az a kormányrendelet, amely a felnőttképzés digitális átállását írja elő, a Felnőttképzők Szövetségének elnöke szerint azonban az a szervezet jogkövető, amelyik már most sem tart tantermi oktatást 10 fő felett. A múlt heti kormányrendelet ugyan valóban nem szabályozta a kérdést, de nem is tiltotta meg a felnőttképzők számára, hogy áttérjenek az online oktatásra. Változások előtt áll a felnőttképzés, ami 2022 végéig így két rendszerben lesz érvényben, és nagyjából 1200-1300-ra lehet majd tenni azoknak a számát, akik felnőttképző intézményeknek mondhatják majd magukat a jövőben.

A világ legjobb egyetemein tanulnátok? Így lesz valóság az álomból Az cseppet sem meglepő, hiszen évről évre látszik az iskolák statisztikáiból, hogy sok magyar diák kerekedik fel érettségi után, és választ külföldi egyetemet. De ha valaki eldöntötte, hogy külföldre megy, merre érdemes elindulni, hogyan érdemes választani és egyáltalán melyek a világ legjobb egyetemei? Erre kerestük a választ. Ha külföldi továbbtanulásról beszélünk, akkor a sokaknak Anglia ugrik be elsőre. Bár a Brexit miatt most komolyan fogy azoknak a száma, akik a szigetországban kezdenék el a tanulmányaikat, a brit felsőoktatás még mindig nagyon csábító.

Nem úgy szakadt ketté Európa a járványstatisztikák szerint, ahogy vártuk volna A járvány terjedésének elvileg az emberek mozgását kellene követnie: nagyobb valószínűséggel bukkan fel a vírus olyan útvonalak mentén, ahol eleve több ember jár. Eszerint a betegség nagyjából az utazásokkal arányos gyorsasággal jutna el a központi régiókból a kevésbé központiakba, majd az eldugottabb területekre. A dolog mégsem ilyen egyszerű, sokkal több tényező határozza meg, hogy éppen hol alakul ki járványgócpont, még a véletlennek is szerepe lehet ebben. Ezzel együtt érdekes, hogy a járványstatisztikákat elemezve világossá válik, hogy Európa éppen a szokásos, kelet-nyugati törvésvonal mentén szakadt ketté a covid lefutását nézve.

Az ápolók úgy érzik, a teljes bizonytalanságba taszították őket Miközben a legtöbb egészségügyi dolgozó élete legnagyobb szakmai kihívásával néz szembe ezekben a hetekben, nem tudnak kizárólag a munkájukra, emberéletek megmentésére összpontosítani. Az ágazat évtizedes problémáihoz, mint a gyakran megalázó munkakörülményekhez, az állandósult túlterheltséghez vagy a szégyenletes fizetésekhez képest is új szintet jelent, hogy a politika egy világjárvány közepén taszította egzisztenciális válságba az egészségügyi dolgozók jelentős részét.

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: pinterest
Megosztás itt: tumblr
Megosztás itt: email

Korábbi HR News Today

HR News Today hírlevél

.

Közösségi média

ABOUT

Copyright © [current_year] [site_title] | Powered by Webforu

CONTACT US

500 Terry Francois St. San Francisco, CA 94158 +1-410-555-0134 | info@example.com contact@example.com

Scroll to Top