HR News Today 11/18: Lehet-e szexi egy német multi?

Ki legyen az év HR-vezetője 2020-ban? A tegnapi nappal hivatalosan is elindul az év HR-vezetője 2020 verseny második fordulója. A második fordulóban a döntősök egy-egy rövid videóban mutatkoznak be a nagyközönségnek és a zsűrinek. Fontos, hogy a szakmai zsűri pontjain túl a döntősöknek lehetőségük nyílik Facebook-lájkokat gyűjteni a kisfilmjeikre, amelyeket súlyozott arányban adunk hozzá a zsűri pontjaihoz.
További információ:
 www.azevhrvezetoje.hu
A II. fordulót november 23-a éjfélkor lezárjuk.
Sok sikert!
HR

10000 – a HR szubjektív Ahogy a koronavírus kegyetlen pusztítása egyre rémisztőbb méreteket ölt itthon és szerte a világban, úgy állít minden embert és céget egyre nagyobb kihívás elé, hogy ne csak túléljék ezt a vészterhes időszakot, de abból még megerősödve is jöhessenek ki. A Behaviour magazin komplex portfóliójával (print-online-event) ugyan egyedülálló a HR-média piacán, de nyomtatott magazinunkat nem könnyű eljuttatni a többségében home office-ban dolgozó olvasóinknak. Ráadásul a pandémiás helyzetből kifolyólag úgy döntöttünk, hogy idén ősszel, korábbi terveink ellenére, nem rendezzük meg a szokásos, nagy HR-konferenciánkat, a Human Hungaryt, ahol minden évben átadásra kerül a Behaviour Award is.

Lehet-e szexi egy német multi? Érti az üzletet és élvezi is. 22 éve dolgozik a kereskedelemben, elmondása szerint nem az a klasszikus HR-es. Rossmann-szíve van, ezért nem kérdés, hogy egyetlen fogkrémért is képes felkeresni egy drogériájukat. Jövőre lesz 10 éve, hogy először lépett be a vállalat üllői központjába, saját bevallása szerint pedig a mai napig szeret bejárni dolgozni. Még hétfőn is! Gigler Anitával a Rossmann Magyarország HR-vezetőjével beszélgettünk.

Megvannak 2020 „Szerethető Munkahelyei” A Dreamjo.bs negyedik alkalommal is meghirdette a Szerethető Munkahelyek Díjat, hogy megtalálják Magyarország legvonzóbb munkahelyeit. 2018 óta már a nagyvállalatok is pályázhatnak a versenyre. 2020-ban rekord számú, közel 1100 magyar és erdélyi nevező közül kerültek ki az idei év Szerethető Munkahelyei. Összesen 26 különböző iparág képviseltette magát a nevezők között. A legjobbak közé került cégek túlnyomó része szoftverfejlesztéssel foglalkozik, de sok nevező tevékenykedik kommunikáció, marketing, mérnöki, műszaki, gyártás és pénzügy, könyvelés területen is.

Kiderült, hogy mi a legfontosabb a magyar dolgozónak A munkabér lett a legfontosabb munkahely választási szempont a magyar munkavállalók számára, mellette még a rugalmas és kiszámítható időbeosztás is számít. Az idősebbek azért figyelembe veszik a bónuszt és a cafeteriát is. A munkabér és az időbeosztás alapján választanak munkahelyet a magyarok – derül ki a PwC Magyarország 2020-ban is megvizsgálta a munkahely választási preferenciákat. A 16-28 éves korosztályban a munkahely választási szempontok között három év után idén nagyot ugrott az alapbér jelentősége, míg a munkahely és magánélet közötti egyensúlyt megteremtő rugalmas munkarend és munkaidő, valamint kiszámítható időbeosztás továbbra is kiemelten fontos számukra.

Új rendelet szabályozza a veszélyhelyzet alatti távmunkavégzést Új kormányrendelet szabályozza a távmunkavégzést, melynek elsődleges célja, hogy a távmunkavégzés olyan feltételek mentén történjen, amelyben a munkáltató és munkavállaló kölcsönösen megállapodnak. A PwC Legal szakértői szerint a megállapodásnak írásos formában kell történnie. A kormányrendelet azt is előírja, hogy a munkavédelmi törvény távmunkavégzésre vonatkozó speciális szabályait nem kell alkalmazni a veszélyhelyzet tartama alatt. Ennek alapján nem kötelező a munkavállaló által biztosított eszközök előzetes kockázatértékelése.

Karanténban is legális csapatépítő főzést szervez egy pesti étterem A járványhelyzet miatt elmaradó céges vacsorákat és csapatépítő tréningeket igyekszik megidézni a karanténban is a Budapest Makery. Az étterem a múlt heti kormányrendelet nyomán harminc napra bezárt, és a járványhelyzet egyébként sem kedvez a céges összetartásoknak, ezért a Makery átállt a home office-ra hangolt verzióra, amelyet vállalati csapatépítő bulinak is ajánlanak: itt minden résztvevő a saját lakásában kapja meg az ételek elkészítéséhez szükséges, kimért és előkészített alapanyagokat és a videóalkalmazást, majd miután mindenki bejelentkezik a saját élő képpel a videókonferenciába, elkezdődhet a közös főzés a videós útmutató alapján.

Mától megint csak monitoron keresztül lehet igazgatósági ülést tartani Tavasszal, a koronavírus-járvány első hulláma idején sok más intézkedés mellett a kormány arról is döntött, hogy korlátozza a vállalkozások, más jogi személyek operatív és stratégiai döntéshozatali eljárását. A megszokott rend szerint az igazgatóságok, felügyelőbizottságok, elnökségek, kuratóriumok jellemzően havi rendszerességgel összegyűltek a tárgyalóban, hogy átbeszéljék a cég, alapítvány, kamara aktuális ügyeit és döntéseket hozzanak a továbbiakról.

A Sonytól érkezik programigazgató az RTL Magyarországhoz Szabó Balázs a kábelcsatornák és a non-lineáris platformok tartalmi igazgatásáért, illetve az RTL Magyarország teljes tartalombeszerzéséért felel. Az RTL Magyarország átszervezi és megújítja a lineáris és non-lineáris tartalmak tervezéséért, beszerzéséért és adáselőkészítéséért felelős szervezeti egységeit. Az átalakítás lényege, hogy új szervezeti egység jön létre Content Hub néven, amely csatornalapú tervezés helyett tartalomalapú megközelítéssel tervezi meg és hangolja össze az egyes produkciók útját, illetve életciklusát az RTL Magyarország felületei között.

ELŐFIZETÉSI AKCIÓ! Behaviour magazin egy éves előfizetése 2020. november 30-ig 40% kedvezménnyel csak 11 700 Ft. (Egy év, 12 szám, normál előfizetési díja 19 500 Ft.) Előfizethető a kiadó ügyfélszolgálatán: elofizetes@behaviour.hu
STRATÉGIA

Parragh László két évre elengedné az iparűzési adót Ágazattól függetlenül, a teljes mikro-, kis- és középvállalkozói szektor számára elengedné az iparűzési adót a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara. Javaslata az idei és a jövő évre szól, ezen kívül azt szeretné, ha a kormány befagyasztaná a többi önkormányzati adót, nehogy a települések azokkal pótolják a kieső bevételeket. Parragh november 8-án javasolta először az iparűzési adó felfüggesztését (most már teljes elengedésről van szó) és a társasági nyereségadó felére csökkentését. A miniszterelnök erre azt mondta az állami rádióban, hogy „meredek, de azért fel lehet rajta kaptatni, csak a kellő arányt kell megtalálni”.

Ötmilliárdból fejlesztette gyárait a Jász-Plasztik A kormány az elmúlt tíz év következetes gazdaságpolitikájának köszönhetően képes segítséget nyújtani a családoknak és a vállalkozásoknak – jelentette ki Varga Mihály a Jász-Plasztik Kft. legújabb, a Nagyvállalati Beruházási Támogatási program keretében megvalósult munkahelymegőrző beruházásának bemutatásakor. A pénzügyminiszter hangsúlyozta: a magyar vállalkozásoknak és munkavállalóknak nagy szerepük van abban, hogy a koronavírus-járvány tavaszi hulláma után a magyar gazdaság gyorsan helyre tudott állni.

Megvan kik építhetik a 150 milliárdos stadiont A Záév és a Magyar Építő közös ajánlata győzött a Budapesti Atlétikai Stadion kivitelezési pályázatán, amelyre már megkötötték a szerződést – írta a Világgazdaság az európai közbeszerzési értesítő alapján. Az ajánlatkérő a Beruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt. (BMSK), amely fő tevékenysége szerint az állami magasépítésű beruházásokat koordinálja. A közbeszerzési eljárás hivatalos eredménye szerint a sportkomplexumot áfa nélkül mintegy 150 milliárd forintból építheti meg a két vállalat.

Küszöbön a nagy autóipari szakítás? A Bloomberg értesülései szerint a Nissan részben vagy egészben megválik 34 százalékos részesedésétől a Mitsubishi Motors-ban. A hír után mindkét cég részvényei emelkedtek, a Nissané 5 százalékkal, a Mitsubishié 3 százalékkal. A vásárló valószínűleg a Mitsubishi Corporation lesz, ami Japán legnagyobb kereskedelmi vállalata és már a Mitsubishi Motors ötödét birtokolja. A tranzakció nem csupán a két céget érinti. Mivel a Nissan 43 százaléka a Renault kezében van, így a francia autógyártóra is kihatással lesz az eladás.

A Molt újra beválasztották a Dow Jones fenntarthatósági indexébe A Molt ismételten beválasztották a Down Jones Fenntarthatósági Világ Indexébe (DJSI) az Upstream és az Integrált Olaj- és Gázipari Vállalatok szegmensben, a 2020-as index felülvizsgálat során. Ez már az ötödik egymást követő alkalom, hogy elismerésre került a Mol fenntartható társaságirányítása, és bekerült a DJSI Világ Indexébe. Az előző évekhez képest a Mol tovább javította pontszámait, és az éves fenntarthatósági vizsgálatot követően az Upstream és az Integrált Olaj- és Gázipari Vállalatok szegmens felső 10 százalékába került fenntarthatósági teljesítménye alapján.

TÁRSADALOM

Két magyar kutatónő, akik nélkül nem lenne koronavírus-vakcina Hihetetlen, mégis igaz: egy kis magyar családi vállalkozás a világ nagy gyógyszeripari vállalatainak egyik legfontosabb beszállítója, a koronavírus elleni oltás előállításában is. Lukács Noémi és Karikó Katalin magyar biológusok már életükben beírták magukat a tudomány nagykönyvébe azzal, hogy világszinten élenjáró kutatásokat folytatnak a koronavírus elleni, illetve a Covid-oltóanyagért folytatott küzdelemben. A Lukács Noémi vezette sziráki székhelyű English & Scientific Consulting Kft., másnéven a SCICONS az egyetlen gyártója és világméretű forgalmazója azoknak az úgynevezett anti-dsRNS monoklonális antitesteknek (ellenanyagoknak), amelyek bizonyos Covid-oltóanyagok fejlesztésében is nélkülözhetetlenek.

Mi történik, ha valaki napi 4 órát játszik egy játékkal? Gyakran hallani arról, hogy a videojátékoknak negatív hatásai lehetnek. De persze van példa az ellenkezőjére is: az Akili Interactive által fejlesztett EndeavorRX című játékot nemrég gyógyszeres kezelésnek minősítette az Egyesült Államok egészségügyi hatósága. (A játékot a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar (közismertebb nevén az ADHD) tüneteinek enyhítésére írhatják fel az orvosok a 8-12 éves gyermekek számára.) Az Oxfordi Egyetem kutatói ezen a negatív-pozitív mezsgyén vizsgálódtak, és megerősítették, hogy valóban nem feltétlenül baj, ha valaki viszonylag sokat játszik.

Magyar környezetvédelmi kezdeményezést is támogat az EU Az Európai Bizottság 280 millió eurót (mintegy 101 milliárd forint) meghaladó beruházási csomagot hagyott jóvá több mint 120 új, környezet- és természetvédelmi kezdeményezés, valamint éghajlat-politikai intézkedések finanszírozására, a támogatottak között egy magyar kezdeményezés is szerepel, amely az éghajlatváltozás okozta sérülékenység csökkentését célozza – közölte az uniós bizottság hétfőn. A környezetvédelmi és éghajlat-politikai intézkedések finanszírozására szolgáló uniós LIFE-program költségvetéséből nyújtott források az uniós biodiverzitási stratégia és a körforgásos gazdaság cselekvési tervének megvalósítását támogatják.

Már előfoglalható a még el sem készült koronavírus-vakcina Az elmúlt napokban egy német-amerikai közös fejlesztésű, valamint egy csak amerikai cég által fejlesztett koronavírus-vakcina hatékonyságáról is biztató hírek érkeztek (emellett van orosz és kínai oltóanyag-kísérlet is az utolsó fázisban). A vakcina azonban még nincs kész, de – kicsit széttartó becslések szerint idén – év végén vagy jövő hét elején bevethető lesz valamelyik vagy akár több is, de piaci forgalomba, nagyobb tömegek számára rá pár hónap múlva kerülhet az oltóanyag. Alighanem fokozott az érdeklődés, és már van egy cég Magyarországon, amelynél már előfoglalható a vakcina.

Ételünk és jövőnk: A family business Az agrárium legfontosabb erőforrása a termőföld. Kisebb hányadtól eltekintve a magyar termőföld magántulajdonban van. Tehát a legmeghatározóbb „termelőeszköz”, amelyre az agrárvállalkozások zömének tevékenysége alapul, nem a vállalkozási-, hanem a családi vagyon képez. Ergo, a vállalkozás tevékenysége során a családi értékekkel termel, azaz itt láthatunk egy extra elköteleződést az iránt, hogy minél hatékonyabban használjuk fel az erőforrásokat. A leginkább meghatározó erőssége a family business vállalkozási formának az agrárium területén az a generációkon átívelő gondolkodás. Tudjuk, a generációváltás folyamata nehézkes, és több esetben kudarccal végződik, ám a legsikeresebb hazai családi vállalkozások is már akár az ötödik-hatodik átadáson is túl vannak.

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: pinterest
Megosztás itt: tumblr
Megosztás itt: email

Korábbi HR News Today

HR News Today hírlevél

.

Közösségi média

ABOUT

Copyright © [current_year] [site_title] | Powered by Webforu

CONTACT US

500 Terry Francois St. San Francisco, CA 94158 +1-410-555-0134 | info@example.com contact@example.com

Scroll to Top