HR News Today 11/17: Először örültünk az otthoni munkának. És most?

Ki legyen az év HR-vezetője 2020-ban? A tegnapi nappal hivatalosan is elindul az év HR-vezetője 2020 verseny második fordulója. A második fordulóban a döntősök egy-egy rövid videóban mutatkoznak be a nagyközönségnek és a zsűrinek. Fontos, hogy a szakmai zsűri pontjain túl a döntősöknek lehetőségük nyílik Facebook-lájkokat gyűjteni a kisfilmjeikre, amelyeket súlyozott arányban adunk hozzá a zsűri pontjaihoz.

További információ: www.azevhrvezetoje.hu
A II. fordulót november 23-a éjfélkor lezárjuk.
Sok sikert!

HR

Először örültünk az otthoni munkának. És most? Az ipari forradalom óta nem tapasztalhattunk ilyen mértékű átalakulást a munkaerő-piacon, mint a járvány idején. Csak most az emberek nem a gyárakba költöztek tömegesen, hanem pont fordítva, vissza az otthonukba, hogy ott végezzék a mindennapi munkát. Vagy legalább megpróbálják végezni. A járvány tartósan otthoni munkavégzésbe menekítette az irodai dolgozók egy részét. A kezdeti lelkesedés végén látjuk, hogy a tartós home office munkavégzéshez fejleszteni kell a vezetőket, meg kell találni az erre alkalmas munkatársakat, de ugyanakkor fontos otthon is ergonomikus környezetet kialakítani.

Country manager poszttal erősít a Codecool Magyarországi country managerré nevezték ki Beöthy Miklóst a Codecool Programozóiskolánál. A Codecool nemzetközi érdekeltségeinél már megszokott felállás bevezetésével Boda József alapító-ügyvezető a stratégiai feladatokra, többek közt a nemzetközi terjeszkedés folytatására és az új termékek bevezetésének előkészítésére fókuszálhat. A Codecool külföldi oktatóközpontjai esetében dedikált helyi vezető, úgy nevezett country manager kezében összpontosulnak az operatív feladatok.

A koronavírusnak köszönhetjük: berobbant a távmunka Nagyon beszédes adatsort tett közzé a Központi Statisztikai Hivatal: amiről régóta beszélnek a munkaerőpiaci szakértők, hogy jóval nagyobb arányban lehetne alkalmazni a távmunkát, az elmúlt hónapokban valósággá vált. Ennek egyértelmű oka a koronavírus, a járvány miatt elrendelt központi és céges korlátozások rékényszerítették a munkáltatókat, hogy távmunkában foglalkoztassák a dolgozóikat, vagy ebben a formában kössenek szerződést a feladatok ellátására.

Virtuális térbe költözik a Fiatal Vállalkozók Hete Online és televíziós közvetítéssel kerül megrendezésre az idei Fiatal Vállalkozók Hete november 19-én és 20-án. Az ingyenes üzleti show előadói lesznek mások mellett Dr. Birkner Zoltán, az NKFIH elnöke, Gerandai Károly üzletember, valamint a Netpincér, a Ravak, a Panyolai Pálinka és az Oázis Kertészet első emberei is. A műsorvezető Gundel Takács Gábor. 2020. november 19-én és 20-án idén immár 13. alkalommal rendezi meg a Fiatal Vállalkozók Országos Szövetsége (FIVOSZ) a magyar gazdasági „utánpótlás-nevelés” fontos eseményét, a Fiatal Vállalkozók Hetét.

Meghalt az ikonikus Coca-Cola Hilltop reklám vezető kreatívja Harvey Gabor volt az egyik legismertebb reklám, a Mad Men tökéletes befejezéseként is felhasznált Hilltop művészeti vezetője. Gabor a McCannél és az Ogilvynél is dolgozott, 86 éves volt. A művészeti vezető haláláról nemrég felesége számolt be egy posztban – írja az Adweek. Gabor 1971-es I’d Like to Buy the World a Coke, vagy Hilltop néven ismert szpotja 2015-ben a Mad Men sorozat egészen zseniális zárásaként is megjelent, ott a főszereplő Don Draper munkájaként. Az Adweek a Gaborral dolgozó Peter Favatot, a Deutsch LA kreatív elnökét idézi, aki szerint a Hilltop a valaha készült legfontosabb reklám.

A magyar nyugdíjrendszer áttekinthetetlen, aránytalan és drámai leszakadást okoz Senki nem látja előre az élete során, hogy miképpen, milyen időtartamok, keresetek, járulékok alapján nő a nyugdíja, hogyan épülnek föl évről-évre a jogosultságai, s ezek ismeretében mennyi plusz járulékot érdemes fizetnie vagy milyen nyugdíjcélú előtakarékossági programba érdemes belevágnia. Az átláthatóság hiányát elsősorban az az előírás okozza 32 éve, hogy bruttó kereseteinkből számol nettó nyugdíjat a rendszer. Emiatt olyan bonyolult számítás-sorozat szükséges a nyugdíj összegének meghatározásához, amit a nyugdíjigénylő egyszerűen nem tud követni és ellenőrizni.

Új platform segíti a munka nélkül maradt kreatívokat A járvány miatt felszabaduló, főleg fotós és filmes kreatív kapacitásokat kötné össze potenciális megbízókkal az #UpForCollab nevű felületen az EyeEm stockfotó- és videóoldal. Az ötletgazda a nemzetközi Geometry. Az oldalra ingyen lehet regisztrálni CV-vel és portfólióval. „A napokban indult #UpForCollabra (ahogyan az EyeEm-re eddig is) kép-és videoanyagok is feltölthetők: ezekért a platform stock szolgáltatásait használók letöltései után licencdíjat kapnak a fotósok és a filmesek” – írja közleményében a projekt. Az #UpForCollab hashtaggel az EyeEmen belül célzottan is lehet keresni a stock tartalmak között, így fotó- és videó letöltésekkel is lehet támogatni kreatívokat.

ELŐFIZETÉSI AKCIÓ! Behaviour magazin egy éves előfizetése 2020. november 30-ig 40% kedvezménnyel csak 11 700 Ft. (Egy év, 12 szám, normál előfizetési díja 19 500 Ft.) Előfizethető a kiadó ügyfélszolgálatán: elofizetes@behaviour.hu
STRATÉGIA

Az új raktár felét az állam fizette – bővít a csendes magyar szaniteróriás Közel másfél milliárd forintos beruházással bővíti kapacitását a Szatmári Kft., amihez a kormány 680 millió forintos támogatást nyújtott. Szatmári Zoltán és családja 40,8 millárd forintos vagyonával a Forbes 2020-as, leggazdagabb magyarokat összegyűjtő listáján harmincharmadik helyen szerepelt. A piacvezető épületgépészeti szerepük mellett számottevő malomipari érdekeltségük is van. A Forbes legnagyobb családi vállalkozások listáján is szereplő jászberényi cég tulajdonosainak komoly részesedése van a Naszálytejben, a Jásztejben és a Jász-Föld Zrt.-ben is.

Óriási csődhullám indult Magyarországon – mit lép a kormány? Egyelőre a statisztikák nem tükrözik, mennyire tragikus helyzetben érte a vendéglátóipart a novemberi korlátozás. Sok cég, amely még nem ment tönkre, a tél folyamán az utolsó utáni tartalékait is felélheti. Az ágazati érdekképviseletek azért lobbiznak, hogy a jelenlegi egyhavi támogatási programot tavaszig hosszabbítsa meg a kormány, máskülönben a munkahelymegtartás és az újranyitás is reménytelenné válhat egy nagyon jelentős vállalati kör számára.

Önjáró targoncát is tesztelhetnek Oroszlányban Az automatizált anyagmozgatásban rejlő lehetőségeket vizsgálják helyi, 5G-re továbbfejleszthető mobilhálózaton abban a tesztprogramban, amelyben önvezető targonca is részt vesz. Az oroszlányi üzemben két további okosmegoldást is tesztelnek. Elsősorban az iparban, a mezőgazdaságban, a szolgáltatási szektorban, illetve az egészségügyben és az oktatásban hoz technológiai és gazdasági előnyt az ötödik generációs mobilhálózatok használata. A jóval nagyobb sávszélességet és az alacsony késleltetést biztosító technológiára való átállás előtt fontos annak tesztelése és testreszabása ipari környezetben.

Emelkedő bevételek, megugró profit az Alteónál A Hő- és villamosenergia-termelés szegmensek magasabb bevételei és a befejeződött beruházások és felvásárlások miatt dinamikusan nőtt az Alteo bevétele, ezzel párhuzamosan viszont a bevételeknél kisebb mértékben emelkedtek a költségek, így a vállalat eredménye jelentősen nőtt a tavalyihoz képest. Az Alteo árbevétele az idei harmadik negyedévben 5,9 milliárd forintról 25 százalékkal 7,3 milliárd forintra emelkedett, az első 9 hónapban 30 százalékkal 23,5 milliárd forintra bővült. A bevétel növekedése mögött elsősorban a Hő- és villamosenergia-termelés szegmensek magasabb bevételei és a befejeződött beruházások és felvásárlások miatt növekedett jelentős mértékben.

A kiszállított éttermi fogás áfája csökken, a szállításé marad A vendéglátóiparban múlt pénteken bejelentett kedvezményes, 5 százalékos áfakulcs azon elvitelre vagy házhoz szállítással értékesített étel- és italforgalomra alkalmazható, amelyet egyébként a hagyományos étkezőhelyi vendéglátás keretében a helyszínen értékesítene a vállalkozás az azonos mértékű adókulcs szerint – pontosítja a Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet az újabb kormányzati mentőlépést, amivel a járvány miatt megtört turizmus ágazat meghatározó részterületén segítik a cégek talpon maradását, egyúttal munkahelyek megőrzéséhez járulnak hozzá.

TÁRSADALOM

Új csatlakozók a sokoldalú emberábrázolásért a reklámokban Az emberi méltóság reklámokban való érvényesülése érdekében tett vállaláshoz a márciusi indítása után újabb huszonkét tagvállalat csatlakozott. Az aláírók elkötelezettek az iránt, hogy a reklámokban történő felelősségteljes és sokoldalú emberábrázolással hozzájáruljanak a pozitív kulturális változáshoz. Az emberi test ábrázolásának kérdései, a kor, bőrszín, bőrhibák, bármely fogyatékosság, vagy a nemi szerepekhez kapcsolódó szakmák, a viselkedés (férfias dolog-e babakocsit tolni) ábrázolása a reklámokban sokat változott az elmúlt években, és a jövőbeli változásért közösen tenni akarnak az Önszabályozó Reklám Testület által kezdeményezett vállalás aláírói.

Ahol nem az akció számít igazán, hanem a reakció Az elmúlt évtizedekben a videójáték mint szórakozási forma az egyik legmeghatározóbb szabadidős programmá nőtte ki magát. Kapitány-Fövény Máté, függőségekkel foglalkozó pszichológus új sorozatában végigveszi, hol a határ az egészséges és ártalmas használat között, és mikor tekinthetjük e játékot a lehetőségek tárházának. Sokszor olvashatunk olyan, videójátéknak tulajdonított ártalmakról, amiket nem feltétlenül támaszt alá a szakirodalom. Az ilyesfajta ellentmondásos információk nem segítik elő a tisztánlátást, és többnyire a didakszis, illetve a videójátékkal kapcsolatos zéró-tolerancia irányába terelik a közbeszédet.

Az egyik legígéretesebb vakcinafejlesztő szerint még egy évet kell várnunk, hogy újra normális életünk legyen A Pfizer-BioNTech cégek szerint 300 millió embernek kellene beadni új vakcinájukat, ugyanis már ezzel is érezhető módon csökkenne a járvány terjedése. De az idáig vezető út hosszú, akkor is, ha az oltás jól működik. A BioNTech gyógyszeripari vállalat vezetője szerint az új vakcinák már nyárra sokkal jobb járványhelyzetet teremthetnek, jövő télre pedig teljesen visszatérhet az élet a normális kerékvágásba, de ennek az a feltétele, hogy minél többen megkapják a koronavírus elleni oltást.

A munkahelyi stressz meglepő oka A munkahelyi stressz és a kiégés kölcsönösen erősítik egymást, ugyanakkor német kutatók szerint utóbbi jóval nagyobb szerepet játszik az ördögi kör kialakulásában. Vajon mit lehet tenni a probléma kezelése érdekében? A kiégés legfontosabb tünete a totális kimerültség, akár olyan mértékben is, amelyet már nem képesek ellensúlyozni a hagyományos pihenési időszakok, mint az éjszakák, hétvégék vagy éppen a szabadságok” – idézi a mainzi Johannes Gutenberg Egyetem közleménye professzor Christian Dormann kutatót. Annak érdekében, hogy megóvják magukat a további kimerüléstől, sokan megpróbálnak egyfajta pszichológiai távolságot tartani.” 

Dr. Csernus Imre: „az öntudatlan hozzáállásúaknak most rettenetes lett” Tegnap jelent meg a Jaffa kiadónál Dr. Csernus Imre új könyve, amelynek a címe Főnix. Főnixként élni? Döntés kérdése. Megtehetjük, hogy öreg főnixként ragaszkodunk jól megszokott életünkhöz és félelmeinkhez. De dönthetünk másképp is. Magunk mögött hagyhatjuk mindennapi félelmeinket, hogy készen álljunk az újjászületésre – így kezdődik a kötet ajánlója, de tudni kell, hogy Dr. Csernus Imre a megszokás, a félelmek, az újjászületés és a tudatosság, illetve a belső béke témáit ezúttal a koronavírus-járvány kontextusában tárgyalja.

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: pinterest
Megosztás itt: tumblr
Megosztás itt: email

Korábbi HR News Today

HR News Today hírlevél

.

Közösségi média

ABOUT

Copyright © [current_year] [site_title] | Powered by Webforu

CONTACT US

500 Terry Francois St. San Francisco, CA 94158 +1-410-555-0134 | info@example.com contact@example.com

Scroll to Top