HR News Today 11/12: Karantén után is home office! Miért ne?

ELŐFIZETÉSI AKCIÓ! Behaviour magazin egy éves előfizetése 2020. november 30-ig 40% kedvezménnyel csak 11 700 Ft. (Egy év, 12 szám, normál előfizetési díja 19 500 Ft.) Előfizethető a kiadó ügyfélszolgálatán: elofizetes@behaviour.hu
HR

Karantén után is home office! Miért ne? Vajon el lehet bocsátani azt az alkalmazottat, aki nem a munkáltató által kijelölt helyen, például a jól bevált irodában végzi a munkáját? A lapunk által megkérdezett ügyvéd szerint ez nem jogszerű. Köztes megoldásként egy kompromisszum kidolgozását javasoljuk a munkavállalóval közösen.

Márpedig létezik hatékony nyelvoktatás „Nyelvvizsgája van, de megszólalni nem mer a magyar” – ilyen és ehhez hasonló címmel jelennek meg tanulmányok, írások arról, hogy hiányzik a beszédközpontúság a nyelvoktatásból. A DynEd kaliforniai vállalat azonban megmutatja, hogyan lehet beszédalapon nyelvet tanítani már a kezdetektől fogva. A világ legszélesebb digitális angol nyelvtanfolyam kínálatával rendelkező cégnek több, mint 25 millió felhasználója van világszerte. Magánemberek mellett oktatási minisztériumok, kormányok és számos nagyvállalat tette le már a DynEd mellett a voksát. De mit nyújthat a DynEd a magyar vállalatok részére.

Az irodafejlesztők is behúzták a kéziféket – Ötéves mélyponton a számok 2020 drasztikus csökkenést hozott a megkezdett irodaépítések összegében, amire 2015 óta nem volt példa. Mindössze 72 milliárd forint értékben indultak el építkezések az év első 9 hónapjában. A gyenge első negyedév után a második hozott némi bővülést, de a harmadikat ismét alacsonyabb Aktivitás-Kezdés jellemezte, mindössze 26 milliárd forint értékben léptek építési fázisba projektek – derül ki az EBI Építésaktivitási Jelentésből.

Ilyen, ha Bruce Willis avatárját kiengedjük a világba Gyakori félreértés, hogy a digitális korban az okoseszközeink számával párhuzamosan a kommunikációnk minősége is fejlődik – pedig ez nem igaz. Fontos értékek veszhetnek el, ha nem figyelünk oda arra, hogy ebben a megváltozott környezetben is megőrizzük a kommunikációnk sokszínűségét. De szerencsére amíg érdekel minket, hogy mi van a másikkal, addig a pletykálkodásnak mindig megtaláljuk majd a módját – állítja Szvetelszky Zsuzsanna szociálpszichológus.

Új adatbázis indul – már pályázhatnak a cégek Új, hazai vállalkozásokat tanúsítvánnyal ellátó adatbázis indul, melynek védjegye segíti a hazai fogyasztók tudatos döntéseinek meghozatalát. A Hazai Vállalkozás védjegy piaci lehetőséget nyújt a vállalkozóknak arra, hogy új ügyfeleket szerezzenek és biztonságot ad a fogyasztóknak, akik olyan gazdasági szereplőket keresnek akiknek vállalti felépítése és a tulajdonosi struktúrája átlátható és ezzel szolgálják az ország nemzetgazdasági fejlődését” – mondta tanúsítvány fejlesztésével foglalkozó stratégiai vezető Pintér Gábor, aki csapatával egy éve foglalkozik a rendszer kidolgozásával.

Ezek a támogatások és kedvezmények segítik a munkahelyek megőrzését A koronavírus-járvány miatt kialakult gazdasági nehézségek miatt a kormány kedvezményekkel nyújt segítséget a munkahelyek megőrzéséhez. Az erre vonatkozó rendelkezések megjelentek a Magyar Közlönyben. Az állam adókedvezmények biztosításával, a szálláshely-szolgáltatók foglalásaik kieséséből származó költségeinek megtérítésével és bértámogatások nyújtásával ad segítséget. Így novemberben nem kell megfizetni a szociális hozzájárulási adót, a szakképzési hozzájárulást, rehabilitációs hozzájárulást és a kisadózó vállalkozások személyi jellegű kifizetései után számított adót. Ennek az a feltétele, hogy a munkáltató nem mond fel az alkalmazottaknak.

Új vezérigazgatót nevezett ki az IPG Október végén jelentette be az Interpublic Group of Companies (olyan ügynökségek tulajdonosa, mint a McCann, a UM, a Deutsch, az FCB, az R/GA, a Magna, az Initiative vagy a Reprise), hogy Philippe Krakowsky személyében új vezérigazgatót nevez ki Michael Roth helyére, akit a világ egyik legnagyobb ügynökségi holdingjának ügyvezető elnökévé (executive chairman) neveztek ki. A kinevezés 2021 januárjától hatályos.

STRATÉGIA

Csepp a tengerben a turizmus megmentésére felajánlott segítség Az év elején repülőrajtot vettek a hazai szállodák, képletesen szólva márciusban azonban a földbe csapódtak, és a legtöbb vállalat óriási problémákkal szembesült. A járvány kitörése után ugyanis eltűntek a külföldi vendégek, és a főszezon elején is csak hírmondóban voltak az országhatáron túlról érkező vendégek. Egyedül augusztusban mutatott némi életjelet a hazai idegenforgalom, ám miután bevezették az újabb beutazási korlátozásokat, a külföldi utazók száma ismét látványosan visszaesett. Miután a kedden kihirdetett rendelkezések szerint a szállodákat gyakorlatilag bezárásra ítélték, így borítékolható, hogy az első kilenc hónapban érkezett 3,5 milliós szám legfeljebb minimális mértékben nőtt októberben.

Közel egymilliárdos beruházást hajtott végre a székesfehérvári Amplio Automatika Európai uniós támogatás segítségével kapacitásbővítő beruházást hajtott végre Székesfehérváron az automatizálással és prototípusfejlesztéssel foglalkozó, elsősorban autóipari gyártók gyártósoraira célgépeket tervező és gyártó Amplio Automatika Kft. A cég közleménye szerint a 929,35 millió forint összköltségű beruházáshoz 464,68 millió forint támogatást nyertek el a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programban (Ginop). A beruházásnak köszönhetően a vállalat minimum 37 munkahelyet tud megőrizni.

Az Eaton új munkatársakat toborozva kíván szerepet vállalni az energiaellátás átalakításában A bővítés célja, hogy az épületek energiarendszereinek átalakításával az energiagazdálkodási vállalat kivegye a részét a fenntartható energiaellátásra történő átállásból, a jövő zöldebbé tételéből. Ennek keretében 2025-ig több mint 300 új munkavállaló felvételét tervezik. Az új feladatokra EMEA szinten azonnal megnyílik 50 új pozíció. A toborzás többek között Csehországra, Franciaországra, Németországra, Magyarországra, Hollandiára, Norvégiára, Svájcra és Nagy-Britanniára terjed ki.

Duplájára hízott az öt legnagyobb e-kereskedő A világjárvány kedvezőtlen hatásait ma már az összes iparágban meghatározók, egyes trendeket viszont komolyan felgyorsítottak a változások. Ezek közül talán az e-kereskedelem futott fel a leginkább látványos módon, sok kiskereskedelmi platform tapasztalhatott kivételes forgalomnövekedést. Bár a kisebb kereskedők közül sokan kerültek nehéz helyzetbe, a legnagyobbak mindenképpen rakétáznak az legújabb körülmények között, és a legnagyobb márkák az egész évet tekintve rekord eredményeket szállítanak, köszönhetően éppen az elektronikus csatornáknak.

Kiderült a Black Friday-titok: ezért ekkorák a magyar akciók, és ezért több napos a láz Magyarországon történetileg más utat járt be a Black Friday mozgalom, mint például az USA-ban. Ennek azonban megvannak a maga okai. Többek között ezekről az okokról; az ilyenkor várható akciók mértékéről; a vásárlók megtévesztésének visszás kereskedői gyakorlatáról; illetve az új koronavírus-járvány okozta nehézségekről is beszélgettünk Várkonyi Balázzsal, az Extreme Digital Zrt. ügyvezető társalapítójával.

TÁRSADALOM

Hulladékból zöldbrand – avagy a tiszai hulladéktutajok diadalútja az (el)ismertségig 2011 óta minden év késő nyarán furcsa képződmények lepik el a Tisza felső szakaszát: PET-palackból készült monstrumok, melyek jó célt szolgálnak, a folyót tisztítják. Bár közhely, hogy a hulladék is lehet jó üzlet (a másodnyersanyagok révén), azt azért nehéz elhinni, hogy létezik egy olyan kezdeményezés, amelyben a részt vevő magánszemélyek és cégek azért fizetnek, hogy – nagyon leegyszerűsítve – szemetet szedhessenek. Pedig ez egy valós és magyar történet. A PET Kupa története.

A koronavírus növeli a depresszió kockázatát 62 ezer, a koronavírus-fertőzésen január 20. és augusztus 1. között átesett amerikai beteg orvosi kartonjainak elemzése képezte az Oxfordi Egyetem kutatásának alapját: a kutatók szerint eddig ez a legszéleskörűbb elemzés, amely a koronavírus és a mentális betegségek közti esetleges kapcsolatnak jár utána. A CNN cikke szerint azt találták, hogy a koronavírus-diagnózist követő három hónapban a kutatásban részt vevők 18 százalékánál, azaz csaknem egyötödénél diagnosztizáltak valamiféle pszichiátriai betegséget.

Itt az igazolás, amivel indokolt esetben elhagyhatod az otthonod kijárási tilalom idején A koronavírus elleni védekezés érdekében november 11-től kijárási tilalom lép életbe este 8 és reggel 5 óra között. Munkavégzés esetén lehetőség van a tilalom alóli mentességre, ezt azonban igazolni kell – olvasható a kormány oldalán. A kormány hivatalos oldalára ezért – nem sokkal a rendelet megjelenését követően – felkerült az az igazolásminta, amelynek kitöltésével és bemutatásával elhagyható a lakhely vagy szálláshely a kijárási tilalom ideje alatt is. A dokumentum word formátumban ide kattintva tölthető le, pdf formátumban pedig ide kattintva.

3 könyv, ami alapjaiban változtatta meg, ahogy a világhoz viszonyulok Manapság, amikor önjelölt tanácsadók és a siker titkát áruló motivációs trénerek osztogatnak tanácsokat úgy, hogy sokszor maguk sem találják a helyüket a világban; amikor emberek milliói elhiszik hogy a „vonzás törvénye” megalapozott, hiszen a homlokunkhoz tapadó egyeurós érme „egyértelmű bizonyítéka” az agy mágneses mezejének, szóval úgy gondolom, ma ritka nagy érték egy-egy olyan könyv, mely ahelyett, hogy megmondaná a frankót, ahelyett, hogy ideologizálna, moralizálna, sematizálna vagy bármiről véleményt formálna, nemes egyszerűséggel gondolkodásra invitálja az egyént.

„Megöli a közösségi életet az online” – diákok a távoktatás visszavezetéséről Szerda reggeltől ismét távoktatásra állnak át a középiskolák és az egyetemek – sok más járványügyi intézkedés mellett ezt jelentette be Orbán Viktor hétfőn délelőtt, ebben is bevallottan lemásolva Ausztriát. „Egyszerűbb is felkelnem nyolckor, és bekapcsolni a gépet” – van olyan diák is, aki így vélekedik az online oktatás visszatéréséről. Az általános azonban nem ez: sokaknak hiányzik a közösségi élmény az online oktatásból, sőt, olyan is van, aki szerint „a közösségi életet megöli az online forma”.

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: pinterest
Megosztás itt: tumblr
Megosztás itt: email

Korábbi HR News Today

HR News Today hírlevél

.

Közösségi média

ABOUT

Copyright © [current_year] [site_title] | Powered by Webforu

CONTACT US

500 Terry Francois St. San Francisco, CA 94158 +1-410-555-0134 | info@example.com contact@example.com

Scroll to Top