HR News Today 10/16: Újra 4,5 millióan dolgoznak hazánkban

HR

Vezetői és üzleti coaching: új vezetőfejlesztő módszertan A szervezetek életében örök, de mégis kiemelt fontosságú téma a vezetőik fejlesztése. Vállalattól függetlenül a vezetők központi szerepet játszanak a cégek sikerességében és eredményességében, ezért egyáltalán nem mindegy, hogy hogyan fejlesztjük kompetenciáikat, erősségeiket és készségeiket.

Évtizedes tévhit dőlt meg: a magyarok nagy része hamarosan így fog dolgozni? A munkaerőkölcsönzés nem hazai sajátosság, globálisan és Európában is elfogadott, folyamatosan fejlődő iparág. Ha a nemzetközi kitekintéseket nézzük, akkor azt látjuk, hogy Magyarországon még jelentős növekedési potenciál van ebben a foglalkoztatási formában, mivel Európa sok országában a hazainál magasabb arányt képviselnek az így dolgozók. Ez a jövő?

Mentőöv helyett csak csepegtetett munkaerőpiaci támogatás Régóta várják a vállalkozások és a dolgozók a nyár végén lezárult munkaerőpiaci támogatások folytatását, vagy újabbak elindítását, ám az ezzel kapcsolatos javaslatokra az elmúlt hónapokban nem igazán volt fogadókésség a kormány részéről. Egyedüli ígéretként a home office-ban dolgozók számára nyújtandó céges rezsihozzájárulást dobták be még nyáron. Ám szeptember végére ígért, az otthoni munkavégzés feltételeit rögzítő új jogszabályt mindeddig nem nyújtották be, és az érintettek sem láttak még tervezetet sem.

Az Indextől érkezik az RTL Magyarország új marketing és kommunikációs igazgatója Szabó Zoltán, az Index nemrég távozó stratégiai és kreatív igazgatója veszi át az RTL Magyarország marketing és kommunikációs igazgatóságának irányítását. Szabó Zoltán 2000 óta, húsz éven át dolgozott az Indexnél. Kulturális újságíróként kezdte, nevéhez fűződik a Comment:com tévékritikai blog elindítása, amely sok éven át nemcsak a legnépszerűbb médiával foglalkozó oldal, de a legolvasottabb magyar nyelvű blog is volt.

Már álláskeresőnként akár félmillió is járhat a munkaadóknak Az Innovációs és Technológiai Minisztérium összesen több mint 12 milliárd forint forrásigénnyel indított programot az alacsony iskolai végzettségű és a fiatal álláskeresők iránti munkaerő-piaci kereslet élénkítése érdekében. A Vállalkozások munkaerő támogatása program mintegy 25 ezer álláskeresőt juttathat munkalehetőséghez. A támogatást gyorsan és egyszerűen, elektronikus úton, egyetlen oldalnyi kérelem kitöltésével vehetik igénybe a munkaadók.

Újra 4,5 millióan dolgoznak hazánkban A foglalkoztatás mértéke augusztusra elérte a tavalyi szintet: több mint 4,5 millióan dolgoztak Magyarországon – mondta György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) államtitkára csütörtökön. György László a Központi Statisztikai Hivatal jelentését értékelve felhívta a figyelmet, 3,8 százalék volt a munkanélküliség, ami a harmadik legjobb adat az Európai Unióban. Ugyanakkor augusztusban az ipari termelés volumene 2,1 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól.

STRATÉGIA

Etikus mesterséges intelligencia-használatot honosít meg a BMW Csoport A mesterséges intelligencia (MI) szerves része a digitális átalakulásnak. Nincs ez másként a BMW Csoportnál sem, mely már az értékláncnak gyakorlatilag minden pontján, így a járművekben és azok gyártásában is használja a technológiát, most pedig az alkalmazás további kiterjesztésének jegyében lefektette azt a hét alapelvet, amik mentén az etikusan valósítható meg.

Padlón a turisztikai ágazat, jövő áprilistól számít csak fellendülésre a szállodaszövetség elnöke A belföldi turizmus jól zárta az augusztusi hónapot, két százalékkal nőtt a vendégéjszakák száma 2019-hez képest. Budapest azonban nem csak most, hanem hosszú távon is az ágazatot sújtó válság legnagyobb vesztese lehet – fogalmazott Flesch Tamás. Mint mondta, a hazai régiók közül a balatoni, a Tisza-tavi és az észak-magyarországi zárta a legjobban az idegenforgalmi főszezon második hónapját, ami egyértelműen a hazai vendégeknek köszönhető. Az európai országokból a tavalyi évhez képest egyharmadnyi turista érkezett. 

Több mint kétezer robottal automatizál a Volkswagen A robotok a Volkswagen Csoport hannoveri, emdeni és chattanoogai üzemében állnak majd szolgálatba. 1400 robotot a Fanuc, nyolcszázat pedig a svájci ABB szállít az autógyártónak. A Volkswagen ezzel a beruházással igyekszik tovább automatizálni a gyártósorait. A robotok két fontos területen dolgoznak majd, a karosszéria-összeszerelésében, valamint az akkumulátorok beszerelésében fognak részt venni. A három érintett gyár átalakítása most is zajlik, a jövőben csak elektromos járművek gördülnek majd le ezen üzemek gyártósorairól.

Magyar pénzből, magyar cégek tisztítják meg a Fülöp-szigetek legnagyobb tavát Szijjártó Péter külügyminiszter a Fülöp-szigetek fővárosában, Manilában tárgyalt csütörtökön. Ennek nyomán bejelentette, hogy a magyar kormány 30 millió dolláros kötöttsegély-hitel programot indít, amelyből magyar vállalatok megtisztítják a Laguna tavat. A 900 négyzetkilométeres tó a legnagyobb az országban, de nagyon szennyezett.

Hatmilliárd forintos beruházással bővít a Béres A járvány törékeny állapotban érte a világgazdaságot, azonban Magyarország helyzete sok tekintetben kedvezőbb, mint más európai államoké. A kormány ennek megfelelően nagy hangsúlyt fektet a fejlesztések ösztönzésére, ezért a beruházások gyorsításáról és támogatásáról tárgyalt kedden a Gazdaságvédelmi Operatív Törzs is. Ezt segíti egyebek mellett a Nagyvállalati Beruházási Támogatási Program is, amelynek keretében a Béres Gyógyszergyár 6,1 milliárd forintos beruházásához 3 milliárd forintos támogatást nyert el.

TÁRSADALOM

Egyre több országban korlátozzák az iskolába járást Sokan reménykedtek abban, hogy nem, vagy csak mérsékelt lesz a koronavírus-járvány második hulláma, mégis az aggályoskodóknak lett igaza, szeptember második felében kapott igazán lábra a fertőzés. Különösen az első hullámot olcsón megúszó kelet-európai országokat érte nagy meglepetés, amikor drasztikusan emelkedni kezdett a fertőzöttek száma.

Mérő László: a megérzés matematikája Beszélhetünk-e logikáról, logikus gondolkodásról, ha Kati néni az álmai alapján, pusztán a megérzései által, de eltalálja a heti lottó számokat? Logikus-e, ha egy elismert, sikeres vezető a megérzései alapján hoz meg egy fontos üzleti döntést, amiből végül pénzügyi nyeresége származik? Az üzleti sikerek csakis logikus döntések sorozatából tevődhet össze? Valószínűleg nem! Számtalan sikersztori született abból, amikor egy üzletember bevallotta, gyakran megérzései irányították abban, hogy a piaci versenyben szokatlannak tűnő döntései végül kincsesbányává változtatták vállalkozását.

Kiket fenyegethet a megőrülés? A tudósok a mai napig sem tudják pontosan, hogy mi vagy mik a pszichotikus zavarok, rendellenességek kiváltó okai, számos teória létezik azonban erre. Vannak, akik szerint vírusok okozhatják, mások a funkcionális agyi áramkörök működési problémáira, extrém stresszre vagy traumára, esetleg különböző drogok használatára vezetik vissza az eredetét. Részben mindegyikben van igazság, hiszen a zavarok között számon tartott betegségek kiváltó okai között a felsoroltak mindegyike megtalálható valamilyen formában.

Minden hiába? Elvérzik-e a világ a koronavírus járvány elleni második nagy küzdelemben? A koronavírus második hullámának friss számai egyre aggasztóbb képet festenek: a szelektív védekezést választó országok közül sokban elszabadult a járvány és/vagy olyan erős, a tavaszi lezárásokhoz közelítő intézkedéseket vezetnek be, amelyek gazdasági kárai már jelentősek lesznek. Éppen ezért nem érdektelen megvizsgálni, hogy lehetne-e máshogy. Van ugyanis néhány ország, ahol gyorsan és hatékonyan visszaszorították a járványt az első hullámban, és a társadalmi kapcsolatok gyorsan a vírus előtti szint közelébe álltak vissza. 

A Salamon paradoxon Bár azt mondjuk – és komolyan is gondoljuk -, hogy tanácsot releváns tapasztalattal és szakértelemmel rendelkező emberektől kérünk. De valóban ez a gyakorlat a jellemző? A kutatások ennek ellenkezőjét bizonyítják. David Hofmann és kollégái kutatásaik során úgy találták, hogy az általuk vizsgált, kórházakban dolgozó egészségügyi szakemberek, amikor második szakértői véleményre van szükségük, akkor a leginkább hozzáértő kollégák helyett a legkönnyebben hozzáférhető munkatársaikhoz fordulnak.

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: pinterest
Megosztás itt: tumblr
Megosztás itt: email

Korábbi HR News Today

HR News Today hírlevél

.

Közösségi média

ABOUT

Copyright © [current_year] [site_title] | Powered by Webforu

CONTACT US

500 Terry Francois St. San Francisco, CA 94158 +1-410-555-0134 | info@example.com contact@example.com

Scroll to Top