HR News Today 10/15: Mi fán terem a nárcisztikus vezető, és hogyan hat ránk?

HR

Hogyan küzdünk meg a kellemetlen szituációkkal? Önmagunk védelme már az őskorban is alapvető mechanizmusként jelent meg, mely az idő előrehaladtával egyre inkább specializálódott. Mára már nem csak fizikai vonatkozásban beszélhetünk az énvédelemről, hiszen a testünkön kívül a pszichénket, lelkünket is védjük akarva-akaratlanul. Mindezt sokszor tudattalanul tesszük, így annál fontosabb megértenünk a saját működésmódunkat legyen szó a magánéletünkről vagy éppen a munkahelyünkről, társas kapcsolatainkról.

Újabb elbocsátási hullám jöhet A foglalkoztatottak száma már megegyezik a januári adattal és megközelítette a 2019-es eredményeket, amikor a legmagasabb volt a foglalkoztatás Magyarországon – mondta szeptember végén Bodó Sándor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára, kommentálva a Központi Statisztikai hivatal (KSH) foglalkoztatási adatait. 

Fix munkát bármi áron! Jól illusztrálja a járvány okozta válságot az egyik álláshirdetés. A jelentkezők száma és fizetési igénye is azt mutatja: sokan kerültek nehéz helyzetbe. „Budai irodaházba központi recepcióst keresünk főállásba” – jelent meg bő egy hete egy hirdetés az interneten. A irodaház-üzemeltetéssel és -őrzéssel foglalkozó Jászberényi Zsolt cége maximum bő fél tucat jelentkezőre számított, ezért igencsak meglepődött, amikor egy hét alatt a vártnál huszonötször többen, közel másfél százan küldték el az életrajzukat.

Ezekben a szakmákban érezhetjük most biztosnak az állásunkat A programozók és a számviteli tudással rendelkező szakemberek iránt jelentős volt a kereslet a hazai munkaerőpiacon az elmúlt öt hónap során – mutat rá a Profession.hu és az EY elemzése. Az állásportál adatai szerint a szoftverfejlesztés és a könyvelés a koronavírus-járvány okozta válság alatt is stabil szakmának bizonyul Magyarországon.

Hiába a vírushelyzet: gőzerővel toboroz a legjobban fizető szektor Csaknem 900 üres álláshely van most is a bankoknál, bár a statisztikák szerint az idén már csaknem 700 új dolgozóval bővült náluk a létszám. A legjobban fizető gazdasági ágazat, a pénzügyi szféra a jelek szerint nem leépít, hanem tovább bővíti a létszámot a járványban. Mintha nem lenne válság, úgy működnek a bankok most is a munkaerőpiacon. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint az első félévben 668 fővel nőtt a hitelintézeti szektorban dolgozók száma, és tíz év után ismét átlépte a 40 ezer főt. Egészen pontosan 40 334-en dolgoztak a jegybank adatai szerint az első félév végén a hitelintézeti szektorban.

Lassan a nők kétharmada dolgozik Magyarországon A magyar kormány kiemelt feladata a jogi és esélyegyenlőségi feltételek megteremtése ahhoz, hogy minél több nő legyen jelen a munkaerőpiacon – mondta Bodó Sándor a foglalkoztatási és szociális miniszterek tanácskozásán. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium foglalkoztatáspolitikai államtitkára közölte, az eddigi intézkedéseknek köszönhetően nagymértékben bővült a nők foglalkoztatása: míg 2010-ben a 15-64 éves korosztály mintegy fele dolgozott csak, tavaly már közel kétharmaduk.

STRATÉGIA

Új elhelyezkedési támogatást indított a kormány Több mint 12 milliárd forintos támogatási programot indít az alacsony iskolai végzettségű és a fiatal álláskeresők iránti munkaerő-piaci kereslet élénkítése érdekében az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM). A Vállalkozások munkaerő támogatása program mintegy 25 ezer, kevésbé képzett álláskeresőt juttathat munkalehetőséghez október közepétől – mondta Bodó Sándor foglalkoztatáspolitikai államtitkár. Az ITM emlékeztet: a Gazdaságvédelmi akcióterv intézkedései eddig több mint 1,4 millió munkavállalón segítettek.

Tízszázalékos mínuszban a posta A csomagküldési rendszer fejlesztésétől vár hosszú távú hasznot a Magyar Posta, de összeköltözne más szolgáltatókkal is. A logisztikai piac növekedési üteme ma 15-16 százalék, és várhatóan legalább évi tíz százalékos marad a dinamikája. Megújítják az egész rendszert, már tart az ötvenmilliárdos MPL Plusznak nevezett program megvalósítása. Lesz egy országos központ és 23 depó az országban a csomagok elosztására. Az a cél, hogy az ötezer fős logisztikai csapat a jelenlegi évi 25 millió csomag helyett tíz év múlva akár több mint százmillió csomagot tudjon célba juttatni.

A koronavírus miatt nyitják a pénzcsapot – kik pályázhatnak a milliókra? A koronavírusra hivatkozva válik elérhetővé hamarosan egy pályázat, amely kifejezetten a vidéki mezőgazdasági vállalkozások megsegítésére fókuszál a jelenlegi nehézségek tükrében. A ’Mezőgazdasági kisüzemek támogatása’ projekt ismertetője szerint a kormány számára kiemelten fontos a vidéki térségekben működő mezőgazdasági vállalkozások piaci pozíciójának stabilizálása és termékszerkezetük fejlesztése az általuk megtermelt alapanyagok feldolgozásának és a hagyományos, kézműves termékeik előállítási technológiájának korszerű megvalósítása érdekében.

Csak azért, mert jön az „új normál”, nem szabad fejetlenül átszabni a cégek működését Közhely, de igaz: mióta kiütött a koronavírus járvány már csak egyetlen dolog biztos. A bizonytalanság. A társaságok egyik pillanatról a másikra egy olyan helyzetben találták magukat, ahol a környezet állandóan változik és sosem tudni, hogy mit hoz a holnap. Most a pandémia közepén nagy a kísértés, hogy a cégek teljesen átvándoroljanak az online térbe és a profiljukat alapjaiban újragondolják. Persze fontos, hogy az új helyzethez mindenki alkalmazkodjon, de a fejlesztésekbe és az átalakításokba csak akkor szabad belevágni, ha az tényleg indokolt.

Újabb autóipari beruházást jelentett be Szijjártó Péter Újabb beruházást hajt végre Miskolcon a Patec szingapúri vállalat. Ez új munkahelyeket jelent, és a magyar autóipari beszállítói ágazatot is erősíteni fogja – jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter közösségimédia-oldalán. A Szingapúrból jelentkező Szijjártó Péter elmondta: a Patec eddig is működött Miskolcon, alapvetően ablaktörlőkhöz gyártott eszközöket. Ez az autóipari beszállító vállalat most egy 1,7 milliárd forintos beruházást hajt végre Miskolcon. 

TÁRSADALOM

„Az emberiség önmaga legnagyobb ellensége” Megérteni és gyógyítani a természetet, ez lehet az emberiség boldogulásának a kulcsa, legkomolyabb ellenségeinket pedig saját magunkban érdemes keresnünk. Székely Tamás ökológus a potenciálisan emberre is veszélyt jelentő kórokozókra koncentrál, természetvédelmi területek létrehozását segíti a világ több pontján, és azt kutatja, miért halnak meg korábban a férfiak, mint a nők.

Trombózishoz is vezethet a home office mozdulatlansága A magyarok körülbelül fele 8-10-12 órát ül vagy áll egy helyben a munkája során, több mint 60 százalékuk még napi 10 percet sem sportol. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása szerinti, heti legalább 150 perc fizikai aktivitás a magyar lakosság mindössze nyolcadára lehet jellemző. Ez derül ki abból a reprezentatív felmérésből, amelyet a Trombózis- és Hematológiai Központ készített, és az október 13-i trombózis világnap alkalmából hozott nyilvánosságra, hogy felhívja a figyelmet a véralvadási zavar veszélyeire és a trombózist megelőző életmódváltásra.

Európában a magyarok a legstresszesebbek – két dolog miatt stresszelünk a leggyakrabban A magyar emberek kétharmada vallja magát stresszesnek, a megkérdezettek fele az elmúlt hónapokban jóval többet aggódik – derült ki az Ipsos és a Huawei Technologies 10 országban végzett, nemzetközi kutatásából. A 66% kiugróan magas, Európában a magyarok a legstresszesebbek. A koronavírus drasztikus változást hozott, felforgatta mindennapjainkat, a szorongás és a stressz pedig kihatással van megszokott életünkre: a magyar emberek közel fele (44%) fáradékony, 21%-uknak érezhetően csökkent az önbizalma. A magyarok 66%-a stresszes.

Járványkompatibilis életmódra állt át a magyar A magyarok több mint fele még bizonytalankodik a tavaszról mostanra halasztott vagy egyébként is őszre tervezett utazásokkal kapcsolatban, ám az már látszik, hogy a szokásosnál lassabban felpörgő szezon második felében ismét a belföld vonzza a legtöbbeket. Az őszi kínálat csak mostanában keltette fel az élménykeresők figyelmét, a közösségi oldalak nyilvános bejegyzései viszont arra utalnak, hogy a második hullám veszteségeit az év végén is a lakossági költekezés enyhítheti.

Mi fán terem a nárcisztikus vezető, és hogyan hat ránk? Tükröm Tükröm mondd meg nékem, ki a legigazságosabb a vidéken? Egy nemrég közölt kutatás szerint nem a nárcisztikus vezetők. A Berkeley új kutatása arra keresi a választ, hogy a nárcisztikus cégvezető viselkedése hogyan befolyásolja az alkalmazottak magatartását. Jennifer Chatman kutatásvezető szerint vírusként fertőzheti meg a szervezeti kultúrát a vezetők magatartása, hosszú távon befolyásolva a cég teljesítményét.

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: pinterest
Megosztás itt: tumblr
Megosztás itt: email

Korábbi HR News Today

HR News Today hírlevél

.

Közösségi média

ABOUT

Copyright © [current_year] [site_title] | Powered by Webforu

CONTACT US

500 Terry Francois St. San Francisco, CA 94158 +1-410-555-0134 | info@example.com contact@example.com

Scroll to Top