HR News Today 10/14: Találd meg az énmárkád!

HR

Munkaadók: nem biztos, hogy egész évre szóló minimálbér-alku lesz A munkaadók szerint kérdéses, hogy további, magas kötelező bérekkel meg lehet-e terhelni a koronavírus miatt egyébként is nehéz helyzetben lévő vállalkozásokat, de minden szereplő a minimálbér-megállapodás megkötésében érdekelt. Az azonban közel sem biztos, hogy célszerű egy egész évre előre szóló alkut kötni. Három országos munkaadói szervezet vezetőjét kérdeztünk.

Itt a vége: megszűnik az egyik legnagyobb magyar állásportál Október 31-től befejezi működését a 2006 óta működő Workania.hu internetes állásportál.  Az álláskereső portál tulajdonosa a finn gyökerű Alma Media lapkiadó és digitális szolgáltatóvállalat, amely a régiós országokban – így Szlovákiában, Csehországban, Horvátországban, Lettországban és Litvániában – egyaránt piacvezető állásportálokat működtet. A Workania.hu a harmadik legnagyobb szereplő volt a magyar állásportálok piacán a Profession.hu és a Cvonline.hu után.

A magyar álom hasonlított az amerikaihoz, de már szertefoszlott A második világháborút követően mai szemmel nézve döbbenetes mobilitási lehetőségek kínálkoztak az akkori fiatalok számára. A Visual Capitalist nemrég egy látványos ábrán mutatta be, hogy az Egyesült Államokban milyen kilátások elé nézhettek az úgynevezett csendes generáció tagjai, akik a két világháború között, illetve a második elejének időszakában születtek: lényegében csak a legjobban kereső – nagyjából a 95. jövedelmi percentilis fölé eső – szülők gyermekeit fenyegette annak veszélye, hogy nem tudnak majd a felmenőiknél magasabb jövedelemre szert tenni harmincéves korukra.

Tovább száguld az irodapiac, de gyűlnek a kérdőjelek Az idei év harmadik negyedévében 4 irodaépületben, összesen 59 785 négyzetméterrel bővült a budapesti modern irodaállomány, ezzel a teljes jelenleg 3 856 750 négyzetmétert tesz ki, melyen belül 3 242 000 négyzetméter „A” és „B” kategóriás modern spekulatív irodaterület, valamint 614 750 négyzetméter saját tulajdonú iroda található. Az üresedési ráta az első és második negyedév után tovább emelkedett, jelenleg 8,1 százalék (csak a bérirodáké, vagyis a saját tulajdonú állomány nélkül már 9,6%), ami 0,8 százalékpontos negyedéves emelkedésnek felel meg.

A maradék hajam is kihullott, de megdupláztuk a bevételünket – még mindig válságálló a kisállatpiac Kiss Dániel először kutyaházakat gyártatott, majd áttért a vegyszermentes kullancsűzőkre. A Protectone termékeit ma már több mint ötven országban lehet kapni, nemcsak kutyák és macskák, hanem emberek számára is készítik őket. Az elmúlt fél évben erdei futókra specializálódott kullancsűzővel készültek azoknak, akik kimenekülnének a szabadba, és poratkariasztókat árulnak azok számára, akik inkább otthon maradnának. Egy új munkakör bevezetése és egy saját webinárium szervezése is kellett ahhoz, hogy idén megduplázzák a bevételeiket.

STRATÉGIA

Ebből a cikkből megértheti, hogy miért adták idén a közgazdasági Nobel-díjat Paul Milgrom és Robert Wilson kapta az idén a Svéd Királyi Tudományos Akadémia közgazdasági Nobel-emlékdíját, az aukciós piacok kutatásaiban elért eredményeikért. A Stanford, University közgazdászai nem csak a hagyományos aukciók természetét kutatták, de új aukciós módszereket is javasoltak az olyan termékekre, amelyeket nem lehetett a régi kalapácsos árverések keretein belül eladni.

Vajon tényleg hiba csak a villanyautóra koncentrálni? A Daimler igazgatótanácsában is benne ül Michael Brecht, aki úgy nyilatkozott, hogy a klímasemlegesség fontos, nem a meghajtás típusa. Fontos az elektromobilitás, amely körül most nagy a felhajtás a politika és a társadalom részéről, de közben tényleg nem lenne szabad megfeledkezni az évtizedek óta tökéletesített belső égésű motorokról sem. A villanymotorok tényleg nem jelentenek csodaszert, nem feltétlenül környezetbarát forrásból származnak az akkumulátorok alapanyagai.

Három ok, amiért az automatizálás kulcsfontosságú a koronavírus megjelenése óta Az automatizáció lehet az egyik leghatékonyabb módszer a munkahelyek biztonságosabbá tételére, az együttműködő robotalkalmazások megoldást jelenthetnek a járvány okozta termelési kihívásokra. Nézőpontot kell váltanunk, olyan eljárásokon kell gondolkoznunk, amelyek segítségével intelligensebben és biztonságosabban tudjuk kihozni a munkaerőből a maximumot. Ehhez pedig az automatizálás nélkülözhetetlen.

2030-ra Nagy-Britannia minden háztartást szélenergia segítségével látna el árammal Nagy-Britannia továbbra is sok olyan projekten dolgozik, ami a megújuló és a környezettudatos energiára való váltást ösztönzi, segíti. Egy szélesebb körű törekvés keretében Boris Johnson nemrég arról beszélt, hogy a brit kormány 160 millió fontos kezdeti befektetéssel a szélenergia használatát szeretné felpörgetni. A pénzből olyan gyárakat építenek, amelyek szélturbinákat termelnek majd, illetve ezek üzembe helyezéséhez szükséges eszközöket.

Startup program indult divat- és dizájninnovátoroknak 11 ígéretes divat- és dizájnipari projekt megvalósulásához biztosít üzleti képzést, szakmai mentorációt és befektetési lehetőséget az idén a HFDA Startup Program. A Magyar Divat & Design Ügynökség (HFDA), a Startup Campus startup inkubátor és az MFB Csoporthoz tartozó Hiventures tőkealapkezelő közös startup programjára divat- és dizájnipari ötletekkel és prototípusokkal lehetett jelentkezni, az idén rekordszámú, összesen 61 pályázat érkezett.

TÁRSADALOM

Találd meg az énmárkád! Sokan úgy vélik, hogy a személyes márkát „ki kell találni”. Azonban, nem kitalálni, hanem sokkal inkább „megtalálni” kell. Honnan indulsz, merre tartasz? Első lépés, hogy megfogalmazd, mi a célod az énmárkád építésével? Mit szeretnél elérni a személyes márkád építésével, például az ismertségedet vagy az elismertséged szeretnéd növelni vagy éppen azt a problémát orvosolnád, hogy ugyan megfelelő az ismertséged, azonban a tevékenységed másoknem kapcsolják a nevedhez. Tehát, a kérdés az, hogy milyen problémát szeretnél orvosolni az énmárkád építésével?

Orvosbérek: nem csábítja haza a szakembereket A múlt héten elfogadott bértábla szerint 2023-ban egy vezető beosztású, legalább 41 éve praktizáló orvos akár évi 28,5 milliót is kereshet majd, ám Európai és világviszonylatban ez még mindig nem számít versenyképes bérnek. De nem csak ez tartja vissza a szakembereket a hazatérésétől. Az adatok sem támasztják alá, de az általunk megkérdezett orvosok sem osztoznak az ágazati miniszter és az államtitkár optimizmusában, miszerint a most elfogadott jelentős béremelés majd sok külföldön gyógyító szakembert is hazahoz.

Csak a magyarok egynyolcada mozog eleget, a home office és online játék az egyenes út a trombózishoz A magyar emberek fele 8-10-12 órákat ül vagy áll egy helyben a munkája során, és csaknem kétharmaduk még napi 10 percet sem mozog. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása szerinti heti legalább 150 perc fizikai aktivitásnak az emberek mindössze egynyolcada tesz eleget. Ez derül ki a Trombózis- és Hematológiai Központ reprezentatív felméréséből, amelyet a Trombózis Világnapjához, október 13-hoz időzítve hoztak nyilvánosságra, hogy felhívják a figyelmet a véralvadási zavar veszélyeire és a megelőző életmódváltás szükségességére. 

Már készül a kormány legszebb ajándéka a családoknak: a 30+15 millió! Januártól akár 30 millió forint vissza nem térítendő támogatást és hozzá 15 millió forint kedvezményes kölcsönt is kaphatnak azok, akik három új gyermeket vállalnak és például egy nettó 50 milliós új építésű ingatlanba költöznek – vált világossá az elmúlt napokban, és még nincs is vége a családtámogatással kapcsolatos bejelentések sorozatának. A két új gyereket vállalóknál ugyanez az összeg 9,1+17 millió, az egy új gyermeket vállalóknál pedig 3,1+10 millió forint is lehet.

A felnőttek is kaphatnak ösztöndíjat Átszabta a felnőttképzések rendszerét a kormány ettől a tanévtől: mostantól nemcsak diákhitelt, de a komolyabb tanfolyamokon több százezer forintos havi ösztöndíjat is kaphatnak a résztvevők, iskolarendszeren kívül. Kedvező változás, hogy a képzőknek is sokkal olcsóbbá, egyszerűbbé válik a tanfolyamok elindítása. A beavatkozás indokolt, hazánkban ugyanis jócskán elmarad az uniós átlagtól a tanulmányokat folytató felnőttek aránya.

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: pinterest
Megosztás itt: tumblr
Megosztás itt: email

Korábbi HR News Today

HR News Today hírlevél

.

Közösségi média

ABOUT

Copyright © [current_year] [site_title] | Powered by Webforu

CONTACT US

500 Terry Francois St. San Francisco, CA 94158 +1-410-555-0134 | info@example.com contact@example.com

Scroll to Top