HR News Today 10/09: A fertőzéstől való félelem enyhítése a kulcs a gazdasági kilábalásban

HR

Több ezer új munkahelyről tárgyalt Varga Mihály Csütörtökön reggel az Amerikai-Magyar Üzleti Tanáccsal tárgyalt a magyar kormány, ahol a hazánkban működő amerikai nagyvállalatok vezetőivel beszélgetett. Az amerikai üzletemberek megerősítették, hogy bizalmuk töretlen a magyar gazdaságban, ami azért is fontos, mert mintegy 1 700 amerikai vállalat 106 ezer embert foglalkoztat Magyarországon, ráadásul a Magyarországra érkező amerikai tőkebefektetések meghaladják a 11 milliárd eurót.

Jurida Petra lesz a Central Médiacsoport hr-igazgatója A Central Médiacsoport csütörtök délután bejelentette, hogy Kárpáti Diánaa vállalat eddigi hr-igazgatója távozik a kiadótól, és helyét dr. Jurida Petra, a vállalat eddigi médiajogásza veszi át 2020. október 15-től. További változás, hogy Jurida Petra jogi feladatait dr. Soós Andrea veszi át, aki már 2014 előtt is dolgozott a médiacsoport megbízásából, és a Central Média azóta is folyamatosan igénybe vette szakértelmét, jogi támogatását.

Új vezetőt igazolt a T-Systems Operációs és standard megoldások igazgatóként csatlakozik a T-Systems Magyarország vezetéséhez Mihályi Gábor 2020. november 1-jével. A Magyar Telekom nagykereskedelmi igazgatója a Magyar Telekom Csoport korábban a nagykereskedelmi területen kezelt B2B piaci szerződéseinek kezelésén túl a T-Systemsben a standard szolgáltatásokért, a működéstámogatásért, valamint a vállalat beszerzési feladataiért felel majd.

Mintegy 180 milliárd forint támogatást kaphat Magyarország az uniótól a munkahelyek megvédésére Az Európai Bizottság javaslata értelmében Magyarország 504 millió eurónyi (mintegy 180 milliárd forint) kedvező feltételű hitelt kaphat a koronavírus-járványból adódó munkanélküliséget mérséklő uniós pénzügyi eszköz (SURE) forrásaiból. Magyarország augusztusban nyújtotta be a pályázatát az unió válságkezelő programjára, a bizottság a magyar pályázat jóváhagyását megelőzően már 16 uniós tagállama támogatási kérvényét hagyta jóvá.

Olyan kevés a munkanélküli segély, hogy táppénzre menekül, aki teheti Ötödével többet fizetett ki a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő táppénzre az idei első félévben, mint az ezt megelőző évben. 2019-ben januártól júniusig 63,5 milliárd forintot kellett a keresőképtelen munkavállalóknak utalni, idén azonban 76,1 milliárd forintot. Ráadásul ez a nagy növekedés úgy következett be, hogy a munkavállalók száma csökkent a koronavírus-járvány miatt, és ennek lefelé kellett volna húznia a kiadásokat. 

Csányi Sándor: nem vagyok híve a home office-nak, de engedélyeztem a dolgozók többségének „Engedélyeztem, hogy az OTP Bank alkalmazottainak kétharmada otthonról dolgozzon, pedig nem vagyok nagy híve a home office-nak. De a Covid-rizikót egyértelműen minimalizálni kell, rendszeresen tesztelünk, eddig a kollégák egy ezrelékének lett pozitív a tesztje. Az új székházat szakaszosan vesszük majd használatba, ha tartós marad az otthoni munkavégzés, akkor az épületegyüttes egy részét akár ki is tudjuk adni piaci bérlőknek.” – mondta interjújában Csányi Sándor, az OTP első embere.

STRATÉGIA

Mitől működik jól a német válságkezelés? Korábban talál magára a német gazdaság, mint azt bárki is gondolhatta. Mindez a gyorsan meghozott, hatékony válságkezelő intézkedéseknek, és a munkaerőpiac rugalmasságának köszönhető, így gyorsabb kilábalásra lehet számítani Európa legerősebb gazdaságában. Most még inkább látszik, mennyire lemarad a válság ideje alatt Dél-Európa.

250 üzletét bezárja a H&M A március-május közötti negyedévben a járvány meredek veszteségbe taszította a H&M-et, a forgalma a felére esett. Egyre több vevő kezdett el online vásárolni a világjárvány kitörését követően, az intézkedések tetőzésekor a boltok mintegy 80 százaléka be volt zárva. Jelenleg a világszerte üzemeltetett több, mint 5000 áruház 3 százaléka maradt átmenetileg zárva. 2021-ben 250 boltjukat viszont végleg bezárják.

Megnyílt a 39. Construma építőipari szakkiállítás Megnyílt a 39. Construma építőipari és otthonteremtési szakkiállítás szerdán Budapesten, a Hungexpo vásárközpontban csaknem 150 kiállító mutatkozik be október 7-11. között. Boros Anita, az Innovációs és Technológiai Minisztérium építésgazdaságért, infrastrukturális környezetért és fenntarthatóságért felelős államtitkára elmondta, az építőipar termelékenysége 2017 óta folyamatosan bővült, 2019-ben pedig a rekordok éve volt.

A Digiméter megmérte: nagy lendülettel, de kis hatásfokkal állnak át a magyar vállalkozások A hazai kkv-szektor nagy része az elmúlt hónapokban még csak elindult a digitalizáció útján – derül ki a Digiméter 2020-as kutatási jelentéséből, amely szerint a nagyobb cégek előrébb járnak, mint a kisebb vállalkozások. Az adminisztrációs folyamatok terén egész jól állnak a magyar piaci szereplők, de az értékesítés és marketing a legtöbb hazai cégnél még javarészt múlt századi eszközökkel folyik. A kutatásból az is kiolvasható: Magyarországon a legnagyobb innovációs motivátor a NAV.

A fertőzéstől való félelem enyhítése a kulcs a gazdasági kilábalásban Bevallottan nem túl optimista világképet vázolt ma a Budapest Economic Forum nyitóelőadásában Pernille Henneberg, a Citibank Global londoni elemzője, hiszen az alapeseti forgatókönyve szerint leghamarabb 2021 közepére éri el a globális GDP a 2019 végi szintet, a pesszimistább forgatókönyv szerint csak egy évvel később és több jel utal arra, hogy végül efelé halad majd a világ. Az elemző ezért rámutatott, hogy a szolgáltató szektor magas súlya miatt a lakosság fertőzéstől való félelmének enyhítése a kulcs a gazdasági kilábalás ütemében, intenzitásában.

TÁRSADALOM

Már az ország fele rövidlátó, a fiatalok vannak nagyobb veszélyben Ma még a látássérült emberek többsége 50 évnél idősebb, a látásvesztés azonban minden korosztályt érinthet. Itthon is egyre több a rövidlátó, mégpedig nem az idősebbek, hanem a fiatalabbak körében: a 23-40 évesek között ez a szemprobléma háromszor gyakoribb, mint a 60 évesnél idősebbeknél – hívják fel a figyelmet a Látás világnapja alkalmából.

Olyan ez, mintha ledobtak volna egy atombombát Már a pandémia előtt megnövekedett a szorongásszint, ebbe a támpontok nélküli helyzetbe tenyerelt bele az életünket felforgató vírus. Kozma-Vízkeleti Dániellel, a Mathias Corvinus Collegium Mindset-Pszichológia Iskolájának vezetőjével beszélgettünk krízishelyzetről, járványtagadókról, stresszoldásról és a jövő pszichológusairól.

Az emberek 82%-a szerint mesterséges intelligenciával csökkenthető a munkahelyi stressz 2020 a munkaerőpiac legstresszesebb évét hozta el számunkra, amiben az emberek már robotok segítségére is számítanak – derült ki az Oracle és a Workplace Intelligence, egy HR kutató és tanácsadó cég új tanulmányából. A 11 ország több mint 12 000 alkalmazottját, menedzserét, HR vezetőjét és C-szintű vezetőjét felkaroló tanulmány eredményeiből kiderült, hogy a COVID-19 világjárvány hatására megnövekedett a munkavállalók áltat tapasztalt munkahelyi stressz, szorongás és a kiégés, továbbá kiderült, hogy szívesebben fogadnának el segítséget robotoktól, mint menedzsereiktől.

Versengő félelmek: vírus vagy munkanélküliség? A megkérdezettek 79 százaléka egyetértett a kormánnyal abban, hogy nem kell leállítani a gazdaságot és bezárni az oktatási intézményeket akárhogyan alakul is a járvány – derül ki a Publicus Intézet online felméréséből. A legtöbb óvintézkedést a diplomások, illetve társasházban élők teszik. Ők veszik a legtöbb maszkot, választanak másik közlekedési módot, előre elvégeztetik az orvosi vizsgálatokat, spórolnak. A vidéki, kertes házban élő szakmunkások életmódjára viszont szinte semmi hatással nincs a járvány.

Koronavírus: több hibát követnek el a férfiak Már a világjárvány előtt is azt mutatták a kutatások, hogy a nők gyakrabban fordulnak orvoshoz mindennapi életük során, illetve jobban is követik a szakemberek javaslatait, mint a férfiak. Ezen felül nagyobb figyelmet fordítanak mások egészségügyi szükségleteire is. Nem meglepő tehát, hogy ezek a tendenciák a mostani pandémia terjedésének megakadályozása érdekében tett erőfeszítések terén is megjelennek” – idézi az intézmény közleménye Irmak Olcaysoy Oktent, a New York-i Egyetem (NYU) pszichológiai karának kutatóját.

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: pinterest
Megosztás itt: tumblr
Megosztás itt: email

Korábbi HR News Today

HR News Today hírlevél

.

Közösségi média

ABOUT

Copyright © [current_year] [site_title] | Powered by Webforu

CONTACT US

500 Terry Francois St. San Francisco, CA 94158 +1-410-555-0134 | info@example.com contact@example.com

Scroll to Top