HR News Today 10/08: Családias légkör, szabad vélemény, emberközpontú attitűd – a siker koncentrátuma

HR

Családias légkör, szabad vélemény, emberközpontú attitűd – a siker koncentrátuma Az üzletre fókuszálás, a negyedéves célok túlszárnyalása – ezek az eredményei a most népszerű vezetői eszköztárnak. E korszellem kétségtelenül sikerre viheti a céget, ám hosszú távon a fluktuáció elkerüléséhez, a vállvetve összedolgozáshoz és annak a bizonyos szekérnek a közös tolásához több kell. Kezet nyújt a legfiatalabb generáció tagjainak, teret ad a véleménynyilvánításnak, vezérelve az emberközpontúság – a hazai piac egyik meghatározó munkaerő-kölcsönzőjének első emberével beszélgettünk karrierről, mérföldkövekről és a munkaerőpiac szükségszerű pálfordulásáról.

Németország bevezeti a homeoffice jogot A koronavírus-járvány kezdete óta negyvenezernél is több számítógépet, laptopot és táblagépet vásárolt a német szövetségi kormány a minisztériumok és egyéb kormányzati szervek dolgozóinak az otthoni munkavégzésük támogatására.Törvénybe foglalnák, hogy a teljes munkaidőben foglalkoztatottaknak joguk van évi 24 nap munkahelyen kívüli munkavégzéshez. Az úgynevezett home office jog csak akkor tagadható meg, ha elengedhetetlenül szükséges a munkavállaló személyes jelenléte a cég telephelyén.

Gyakorlatilag elfogyott a pénz a munkanélküli segélyekre a költségvetésben Az idei előirányzatnak már a 97,7 százaléka fogyott el augusztus végére a költségvetésben. A megmaradt összeg nominálisan még a 2 milliárd forintot sem éri el, a havi kiadási tételeket nézve pedig ez szinte semmire sem elég. Aggodalomra azonban nincs ok. A koronavírus-járvány nemcsak tavasszal és nyár elején borította fel teljesen a munkaerőpiaci statisztikákat, de a költségvetésben is egészen váratlan és megmagyarázhatatlan folyamatokat indított el.

50 százalékos home office-t terveznek egyes bankok a járvány utánra Európai nagybankokat kérdezett meg a Bloomberg arról, mekkora home office aránnyal számolnak a járvány után dolgozóik munkavégzésében. Úgy tűnik, a holland bankok szeretik vagy tűrik el a leginkább az otthoni munkát. Érdekes arányokat hozott ki a hírügynökség kisebbfajta felmérése: a holland ABN Amro arra számít, hogy a járvány után heti 2-3 napot dolgoznak majd otthonról alkalmazottjaik, az olasz UniCredit szerint 40% lehet náluk a járvány után a távmunka aránya.

Csökkenhet a minimálbér növekedési üteme A koronavírus okozta gazdasági nehézségek közt sok vállalatnak a kereslet visszaesésével és a forgalom csökkenésével kell számolnia, ezért a bizonytalan kilátások miatt fokozott óvatossággal nyúlnak a béremelés eszközéhez. Győrfi Zoltán a ProfitLine.hu elemzője emlékeztetett rá, hogy a 2018-ban kötött bérmegállapodás a munkaadók és munkáltatók szervezetei között 2020-ig szólt, így jelenleg nincsen kőbe vésett szám a 2021-es minimálbérről és a garantált bérminimum összegéről.

Rájöttek, a járvány óta sokan miért szeretik jobban a munkájukat A munkavállalók kétharmadát érinthette valamilyen formában a járvány miatt kialakult munkahelyi változás az elmúlt hónapokban – derül ki a Lounge Group, a Századvég és a Médiapiac közös, több mint ezer fő részvételével végzett kutatásából. A változások ellenére a megkérdezettek 59 százaléka elégedett jelenlegi munkahelyi körülményeivel. Legtöbbjük úgy látja, javultak a munkavégzés feltételei, elsősorban a rugalmasabb foglalkoztatás vagy a rövidebb munkaidő miatt, változatlan bér mellett.

STRATÉGIA

800 új munkahelyet hoz létre egy magyar cég beruházása A magyar tulajdonú Wellis Magyarország Zrt. 8,5 milliárd forint beruházás hajt végre Ózdon, 800 új munkahelyet hoz létre a városban és környékén, a családoknak kiszámítható jövőt ad, ehhez a kormány 3 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást biztosít – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

Nagy bejelentés az Auditól Győrben Az Audi Hungaria Zrt. logisztikai központjában átadták Európa legnagyobb tetőn kialakított napelemparkját. Az 1600 négyzetméteres 36 ezer napelemből álló parkot szerdán délelőtt adták át Győrben. Az Audi Hungária négy milliárd forintos beruházása 5000 háztartás egész éves energiafelhasználását termeli meg. Peter Kossler az Audi termelésért és logisztikáért felelős igazgatósági tagja szerint a gazdasági siker, és a környezetvédelem elválaszthatatlan.

A műanyagipar lett a járvány egyik nagy nyertese Vuhantól New Yorkig hirtelen mindenhol megugrott az igény az arcvédőkre, kesztyűkre, ételdobozokra és az online vásárláskor használt légpárnás borítékokra. Ezek nagy része nem újrahasznosítható műanyag. Van azonban más következménye is a járványnak: kiélezte az árversenyt az újrahasznosított és az olajipar által gyártott új műanyagok között – az utóbbi előnyére.

Eddig tízmilliárdos támogatást kapott a Hell A 2018-as 51,4 milliárd forintról 55,9 milliárd forintra emelkedett tavaly a szikszói energia- és üdítőitalgyártól cég árbevétele. A korrigált adózott profit az előző évi 6 milliárdról, 5,3 milliárd forintra csökkent. A két tulajdonos – Barabás Ernő és Barabás Zsolt – úgy döntött, hogy nem lesz osztalékfizetés, a teljes 5,3 milliárd eredménytartalékba kerül, vagyis visszaforgatják a cégbe.

Újabb logisztikai csarnokot épít a hazai ingatlanfejlesztő Megkezdte legújabb logisztikai csarnokának fejlesztését a Polgár Ipari Parkban az Infogroup. A mintegy 4000 négyzetmétert magában foglaló spekulatív csarnok a cégcsoport saját üzemeltetésű ipari parkjában jön létre. A növekvő logisztikai- és könnyűipari igények kiszolgálására alkalmas beruházás egyedi igényekre szabható és 2021 második felében költözhető.

TÁRSADALOM

Így kell kezelni a vírusjárványt! Nemcsak a vírusjárvány terjedésének megelőzésében, de annak kezelésében is döntő szerepe volt a K&H egyhónapos, pénzügyi tudatosságra ösztönző adományozási programjának. A Covid19 idején nyújtott társadalmi szerepvállalásával a Bank ugyanis a lakossági és kkv ügyfeleit a vírusbiztos fizetési megoldások használatára ösztönözte, segítségükkel pedig összesen 50 millió forint értékben támogatta a járványkórházak gyógyító-kutatómunkáját.

Vajon mit gondol rólam a pszichológusom? Unalomig ismételt frázisnak tűnik, mégsem lehet elégszer leírni: a magyarok lelki-mentális állapota nemzetközi összehasonlításban igencsak kedvezőtlen; kutatások szerint a népesség jelentős részénél hiányzik a mindennapi élet kihívásaival, problémáival való lelki-szellemi megbirkózás, illetve a lelki ellenállás, reziliencia képessége. Mégis sokan tartják fontosnak a test és a lélek egyensúlyát: a Závecz Research országos, reprezentatív közvélemény-kutatása szerint a magyarok 80 százaléka gondolja úgy, hogy a betegségek nagy része lelki eredetű.

A magyarok alszanak a legrosszabbul Európában A magyar emberek kétharmada vallja magát stresszesnek és 38%-uk nincs megelégedve alvásának minőségével – derült ki az Ipsos és a Huawei Technologies 10 országban végzett, nemzetközi kutatásából. Az érték kiugróan magas, Európában mi alszunk a legrosszabbul. A koronavírus drasztikus változást hozott, felforgatta mindennapjainkat, a szorongás és a stressz pedig kihatással van megszokott életünkre: az eleve rosszul alvó (38%) válaszadók negyedének még tovább romlott alvásminősége.

Elég a karanténból? Új stratégiát javasol a világnak tudósok egy csoportja A koronavírus-járvánnyal szemben eddig alkalmazott válságkezelési stratégia megváltoztatására szólították fel a világ országainak kormányait neves amerikai és angol egyetemek tudósai. Sunetra Gupta (Oxfordi Egyetem), Jay Bhattacharya (Stanford Egyetem) és Martin Kulldorff (Harvard Egxetem) deklarációjukban, amelyet a Guardian idézett, azt írják, hogy a járvány terjedésének megakadályozására elrendelt karanténnak és korlátozásoknak pusztító hatásuk van a közegészségügyre az általános ellátás megszakítása és a lelki egészség károsítása által.

Hogyan (ne) bánj a vevőddel Szeretek nézelődni boltokban. Ezt tettem Tunéziában is, kosár nélkül, mert tényleg csak nézelődni mentem be, utolsó nap volt, másnap utazunk, maradt egy kis pénz. Amikor elvettem valamit a polcról, és láthatóan megtetszett, odalépett hozzám egy eladó, és a kezembe nyomott egy kosarat. Nekem segítség volt, így könnyebb vinni, de neki üzlet: így többet bele tudok rakni, nagyobb lesz a kosárérték. Mi kellett hozzá? Figyelem. Tanulság? A vevő kiszolgálásának nagyon sok szintje van. A figyelem nemcsak azt jelenti, a vevő figyeljen rád, hanem azt is, hogy te is figyelj a vevőre. A bizalom megteremtése pedig a kiszolgálásnál is fontos.

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: pinterest
Megosztás itt: tumblr
Megosztás itt: email

Korábbi HR News Today

HR News Today hírlevél

.

Közösségi média

ABOUT

Copyright © [current_year] [site_title] | Powered by Webforu

CONTACT US

500 Terry Francois St. San Francisco, CA 94158 +1-410-555-0134 | info@example.com contact@example.com

Scroll to Top