Előtérbe kerülnek az interaktív online tréningek

Kiemelt figyelmet kell fordítani a jelenlegi helyzetben a vállalati képzésre a Behaviour magazin által megkérdezett szakemberek szerint, akik úgy látják, az online megoldások a pandémia után is meghatározóak lehetnek. Az OKJ-s rendszer átalakítása miatt számos, oktatást kínáló társaság megszűnhet, azt pedig egyelőre nem lehet pontosan felmérni, hogy a megmaradó cégek számára mennyire jelenthet majd megoldást az, ha megpróbálnak aktívabban részt venni a vállalati képzésekben.
» Új korszak a felnőttképzésben

 

Idén az Országos Képzési Jegyzéket (OKJ-t) a Szakmajegyzék (SzJ) váltotta fel, amely a korábbi, több mint 700 helyett mindössze 174 választható alapszakmát tartalmaz. „Eddig az OKJ-s képzéseket el lehetett végezni iskolai rendszerben nappali vagy esti tagozaton, bizonyos képzések esetében pedig tanfolyami formában akár néhány hónap alatt is meg lehetett szerezni egy szakmát. Ez most átalakul, az új törvény szerint azokat a képzéseket, amelyek az SzJ-ben szerepelnek csak és kizárólag iskolarendszerben lehet elvégezni. Illetve, van egy szűk kör, 73 rész-szakképesítés, ezeket 2021. január elsejétől is lehet felnőttképzésben, tanfolyami formában végezni. Kevésbé piacképes szakmákról van szó, például háztartásvezető vagy kosárfonó képesítést lehet így szerezni. A változás keretében több népszerű szakma teljesen kikerült a jegyzékből, több pedig csak iskolarendszerű képzésben, 2-5 év alatt lesz majd megszerezhető”, jelezte érdeklődésünkre Szabó Andrea, az OKJ képzéseket közvetítő TanfolyamOKJ.hu portál szerkesztője.

Fokozott érdeklődés

Bár a jelenlegi információk szerint a felnőttképzésben korlátozás nélkül annyi specializáció és rész-szakképesítés jelenhet meg, amennyit a munkaerőpiac indokol, a megjelent képzési jegyzéken kívül egyelőre nincs pontos információ, milyen képzéseket lehet majd 2021-től rugalmasabb, tanfolyami rendszerben indítani. Ez a bizonytalanság, illetve az, hogy várhatóan nehezebbé válik majd a szakmatanulás, azt eredményezte, hogy jelentősen megnőtt az érdeklődés az OKJ-s tanfolyamokra a koronavírus-járvány ellenére is. Nagy segítség volt azoknak az iskoláknak, amelyek el tudták indítani a képzéseket, hogy az állam engedélyezte az online oktatást. Szabó Andrea közlése szerint szeptemberben (és október elején) tovább nőtt a jelentkezők száma.

Szabó Andrea arra is rámutatott, hogy már tavasszal is sok olyan iskola volt, amely nem tudta elindítani a tervezett képzést, mert nem tudták megoldani a digitális oktatást. A jogszabályi változás pedig azt hozza magával, hogy bár vannak olyan képző helyek, amelyek várhatóan teljesen kihasználják az év végéig rendelkezésre álló időkeretet, de több szereplő már kiesett a piacról. Azzal lehet számolni, hogy sokan le fogják még húzni a rolót. Emellett gondot jelenthet, hogy a munka, család mellett kevesebben tudják bevállalni, hogy akár 1-2 évig, hetente több este iskolába járjanak. A képző helyek megritkulnak, ezért a képzési lehetőségek elérhetősége is romlik.

A kompetenciák és a járvány

85% a fizikaiból online térbe költözött képzések aránya
10% ennyivel nő egy-egy munkakör betöltéséhez szükséges tudás – évente
54% a betöltéshez felhasznált tudás aránya az elsajátítotthoz képest

Forrás: gyűjtés Gartner-anyagokból

Vannak azért olyan intézmények, amelyek igyekeznek alkalmazkodni az új rendszerhez, akár SzJ-n kívüli, csak tanúsítványt adó képzésekkel, a piaci igényeket kiszolgálva. Szabó Andrea szerint már most is vannak olyan szolgáltatók az oktatási piacon, amelyek már nyitottak a vállalati képzések felé is, viszont azoknál a cégeknél, amelyeknek nem az üzleti szektor volt a célközönsége, hosszabb átállási időre van szükség, hogy így pótolhassák a kieső bevételeket.

Másfajta szervezés

„Már nyár végén elindult a jelentkezési dömping az idén még indítható OKJ-s tanfolyamokra. Gyakorlatilag bizonyos novemberben induló képzéseink már szeptemberben megteltek, így párhuzamos képzéseket kellett indítanunk, hogy minden jelentkezőnek lehetőséget tudjunk biztosítani a tanulásra”, számolt be a tapasztalatokról Herczeg Rudolf, az informatikai képzéseket kínáló Ruander Oktatóközpont vezetője. A COVID-19 járvány miatti digitális átállást jól fogadták a cégnél tanulók, tökéletesen működött ez a megoldás. „Rengetegen azért jelentkeztek online képzésre, mert vidéken laknak, vagy egyéb okokból is sok időt venne igénybe az utazás. Úgy gondolom, nagy szerepe lesz ennek a jövőben is, bár sok olyan szakma van, amelynek gyakorlati képzését nem igazán lehet megvalósítani online formában, és jogszabályi korlátok is vannak. A  »tantermi« oktatás még egy ideig biztos megmarad, sokan igénylik, hogy az oktató segítse őket a tanulásban, ott van, ha elakad, és azonnali segítséget kaphatnak”, tette hozzá Herczeg Rudolf.

A jövőbeli tervek kapcsán a Ruander Oktatóközpont vezetője jelezte, hogy már fél éve dolgoznak egy új projekten, a programozást tanulni vágyók igényeinek kiszolgálására, amiről azonban majd csak a jövő év elején adnak bővebb információt. A lényeg azonban az, hogy meglesz a lehetőség jövőre is, hogy programozó váljon valakiből, csak egy kicsit más formában, mint ahogy az eddigi OKJ-s rendszerben történt. A további piaci lehetőségek kapcsán Herczeg Rudolf elmondta, hogy egy vállalati képzés másfajta szervezést igényel, hiszen sok esetben speciális, egyedi igényeket is ki kell szolgálni, így előfordulhat, hogy új oktatókat, szakembereket is be kell vonni a képzésekbe. „Az OKJ-s tanfolyamok szervezése rutinszerűvé tud válni egy cégnél, megszokott oktatókkal, időbeosztással, folyamatossággal, eszközökkel, így biztos lesznek újratervezések. Természetesen, sok oktatási intézmény van, amelyek nem csak OKJ-s képzéseket tartottak eddig sem, így nekik már nem lesz új a vállalati képzések piacán továbbra is bent maradni”, fűzte hozzá Herczeg Rudolf.

Tanuló szervezet

Azt egyelőre nem lehet felmérni, hogy milyen piaci lehetőséget kínál az OKJ-s képzésből kiszorult társaságok számára a vállalati képzések piaca, azonban a Behaviour magazinnak nyilatkozó szakemberek jelzései alapján úgy tűnik, hogy a következő időszakban még inkább a figyelem középpontjába került a cégek körében a munkatársak tudásának fejlesztése. A vállalati kultúra szerves részét alkotja a Telenornál a munkatársak képzése, évek óta nagy hangsúlyt fektetnek erre a területre – mondta el érdeklődésünkre Endrei-Kiss Judit, a társaság HR vezérigazgató-helyettese.

A vállalatnál már évek óta használják a LinkedIn Learning online oktatási platformot is, amelyen több ezer képzési anyag érhető el a kollégáik számára. „Több éves hagyomány nálunk az online tanulás. Abban látok nagy szórást, hogy ki mennyire tudja, akarja használni ezt az eszközt. Vannak, akik nyitottabbak, és rengeteg kurzust elvégeznek, de sokan vannak, akik inkább a tantermi képzéseket igényelnék, amelyekre az utóbbi években kevesebb lehetőség van. A járvány ebben is változásokat hozott, amit csak lehetett, online felületekre tereltünk. Évente kétszer tartunk tanulási napot »Learning Day« néven, amelyen arra kérjük a munkatársainkat, hogy munka helyett képzéseken vegyenek részt. Olyan programokat, workshopokat tartunk, amelyeken a vezetőink, külsős előadók és a kollégáink is átadhatnak ismereteket az érdeklődőknek. Ez a programunk is átköltözött idén a virtuális térbe, és nagyon sikeres volt, 500-600 kollégánk csatlakozott be a különböző kurzusokba. Ez is jól mutatja, hogy mennyire igénylik az itt dolgozók, hogy fejlesszék magukat. Úgy gondolom, hogy ahhoz, hogy mind technológiailag, mind egyéb készségekben lépést tudjunk tartani az innovációval, legyen megújulási képessége a cégnek, elengedhetetlen, hogy tanuló szervezet legyünk”, mutatott rá Endrei-Kiss Judit.

Egészséges egyensúly

„Úgy gondolom, minden nagyobb vállalatnál nagy figyelmet kap a munkatársak képzése és ezt nem is lehet máshogy csinálni, hiszen a világ gyorsan változik, amihez alkalmazkodni kell és ezt folyamatos képzéssel tudjuk megtenni. A kollégák nagy része is igényli ezt, vágynak a fejlődésre és a fejlesztésük elengedhetetlen ahhoz, hogy sokáig a piacon maradjunk, meghatározó szereplőként”, mutatott rá dr. Mihók Krisztina, az Erste Bank Hungary HR-vezetője.

A pénzintézet saját csapata szervezi a képzéseket, vannak saját belsős trénereik is, valamint a vállalatnál a kollégák, vezetők is bevonódnak önkéntes alapon egy-egy téma oktatásába. A banki szakmai témák mellett többek között informatikai, nyelvi programokat, valamint a vállalati értékek mentén készségfejlesztő tréningeket is szervez. A COVID-19 járvány előtt nagyobb volt a tantermi képzések aránya, az e-learning mellett csak néhány online kurzust szerveztek. Ugyanakkor a mintegy 3300 főt foglalkoztató pénzintézetnél már elkezdtek foglalkozni a vegyes képzéssel, és ahogy Mihók Krisztina fogalmaz, februárban még azt mondta volna, hogy pár évet még várni kell, mire komolyabban megjelenik a vállalatnál, azonban a járvány érkezése nagy változást hozott ebben is. „Már március elején kezdtünk felkészülni arra, hogyan állunk át az online oktatásra, ami nagyon gyorsan be is következett. Az nem volt opció, hogy nem folytatjuk a képzéseket, így pár hét alatt kellett kialakítani az új folyamatokat. Elmondható, hogy ez sikerült, így nálunk a pandémia ellenére sem álltak meg a képzések, tréningek, ugyanolyan lendülettel működnek. Azt látjuk, hogy az online képzésnek sok előnye és néhány hátránya van, az a feladatunk, hogy megtaláljuk az egészséges egyensúlyt, amikor az előnyöket úgy tudjuk kihasználni, hogy közben elkerüljük a hátrányokat. Egy országos hálózattal rendelkező banknál az egyik nagy előny, hogy nem kell Budapestre utazni a képzés miatt, amivel sok időt és energiát spórolunk meg. Sok téma jól oktatható online, fenntartható a folyamatos figyelem, illetve kisebb, jól menedzselhető csoportokban tudjuk megszervezni a képzést. Persze, vannak bizonyos tréningtípusok, amelyek nem igazán működnek interneten, mert az oktatónak látnia kell a kollégákat ahhoz, hogy segíteni tudjon. Ezek nyilván visszatérnek az offline térbe, de szeretnénk sok mindent megtartani online”, közölte az Erste HR-vezetője.

Endrei-Kiss Judit, Telenor Hungary; Herczeg Rudolf, Ruander Oktatóközpont; Mihók Krisztina, ERSTE Bank; Szabó Andrea, TanfolyamOKJ.hu; Vitézi Péter, ActionLab

Mihók Krisztina szerint a jövőben a vállalati képzésben előtérbe kerülnek az interaktív online tréningek, amihez persze ki kell alakulnia a megfelelő szolgáltatói piacnak is. Már most is vannak ezt támogató megoldások, a pandémia felgyorsította ezek fejlesztését. Kevesebb lesz a többnapos képzés, inkább kisebb adagokban, rövidebb kurzusokon szerezhetik meg a tudást a munkavállalók, és ennek a megközelítésnek megvan az az előnye, hogy jól kombinálható az otthoni munkavégzéssel. A szakember szerint sokkal nagyobb jelentősége lesz a jövőben a microlearningnek, ami lehetővé teszi, hogy mindenki a saját ritmusa szerint haladjon, és amikor éppen van egy kis szabadideje, akár 20-30 perce, akkor sajátítsa el az online felületeken elérhető tananyagok közül azt, amelyik érdekli.

Képzés sorozatszakemberrel

A vállalati képzések egyik új iránya lehet az ActionLab megközelítése, a magyar cég ugyanis interaktív, digitális sorozatokba csomagolja azokat az ismereteket, amelyeket a készségfejlesztés során át akarnak adni a munkavállalóknak. „A különböző céges e-learning képzésekhez általában két szót társítanak az emberek: »kötelező« és »unalmas, amivel elég nehéz elérni, hogy örömmel szívják magukba a tudást. Ezért kerestünk új megközelítést és arra jutottunk, hogy sorozatot nézni és játszani is a legtöbben szeretnek. Így elkészítettük a magunk sorozatait, amelyben epizódról-epizódra haladva szerzik meg a tudást, a fontosabb döntési pontoknál pedig a felhasználó döntheti el, hogyan halad tovább. Ez az eszköz arra is jó, hogy azonnal láthatjuk, ki, hogyan végezte el a kurzust, ami az előfeltétele annak, hogy részt vehessen a személyes fejlesztésben. A sorozatok végignézése után ugyanis több workshop keretében lehetőséget kínálunk az ismeretek elmélyítésére közös gyakorlatok révén”, mondta el Vitézy Péter, az ActionLab tartalomfejlesztésért felelős ügyvezetője.

Bár az interaktív sorozatok elkészítése jóval többe kerül, mint egy átlagos tréning kifejlesztése – amihez az is hozzájárul, hogy profi csapattal dolgoznak, a rendező Végh Zsolttal, illetve a szereplőkkel például az „Aranyélet” sorozatból –, de a képzési költségek ettől nem ugranak meg, mivel az egyre nagyobb keresletnek köszönhetően nem kell drágán kínálniuk a szolgáltatást. „A saját programjainkon már több ezer résztvevő ment végig ezeken a sorozatokon, voltak ügyfeleink a bankszektorból, de gyártócégek, távközlési társaság és közműszolgáltató is megkeresett már minket. Vannak »dobozos termékeink«, amelyek lényegében azonnal használhatók, ha viszont testre szabva készítünk új sorozatot, az 3,5-4 hónapot is igénybe vehet, a munkafolyamatba mélyen bevonjuk az ügyfeleinket is. Azt látjuk egyébként, hogy nemcsak a magyar piacon, de külföldön sincs hasonló jellegű program, ezért úgy döntöttünk, átlépjük az országhatárt, hamarosan a német nyelvű piacon is teszteljük, mennyire van igény a tudásátadás sorozatokba helyezésére a képzés során”, tette hozzá Vitézy Péter.

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: pinterest
Megosztás itt: tumblr
Megosztás itt: email

Korábbiak - Munkaerőfejlesztés

HR News Today hírlevél

.

Közösségi média

ABOUT

Copyright © [current_year] [site_title] | Powered by Webforu

CONTACT US

500 Terry Francois St. San Francisco, CA 94158 +1-410-555-0134 | info@example.com contact@example.com

Scroll to Top